Manapság nagyon fontos szerepe van annak, hogy mindennapi életünkben helyet kapjon a sport, a mozgás, különösen akkor, ha nem csak az egészségünket szolgálja, de remek közösségformáló hatása is van. Legyen az joga, Zumba, aerobic, foci, de említhetném a kis csoportokban történő esti kocogást, vagy hosszú sétákat. Miért maradnának ki ebből a legkisebbek?

Valószínűleg sokan nem tudnak róla, pedig már jó ideje és nem utolsó sorban ingyenesen működik Jászfényszarun a Művelődési Házban a babatorna., Szentirmai Orsolya szakértő pedagógus vezetésével. A játékos, kötöttségek nélküli, mégis szisztematikusan felépített foglalkozások az 1-3 éves kisgyerekek részére nyújtanak izgalmas, mozgással teli élményt. Azon gyermekek is, akik épp csak megtanultak járni, de azok is, akik hamarosan az óvoda kötelékében élik mindennapjaikat, nagy élvezettel vesznek részt Orsi néni foglalkozásain. Vannak igazi „feladatok”, de a részvétel önkéntes. Mindig akad néhány gyermek, aki anyuka, vagy nagymama segítségével esetleg a nélkül, de már lelkesen végzi a különféle ügyességi feladatokat. Mások eközben egyénileg játszadoznak, szemlélődnek, bár végül mindig együtt „dolgozik” az általában 6-10 főből álló kis csipet-csapat. A számtalan mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket fejlesztő játékelem mellett a közös munkát hangulatossá teszik a különféle dalok és mondókák is. A kíváncsi és mozgékony gyerekek nagy örömmel próbálják ki pl. a trambulint, az ugráló- és egyéb labdákat, köteleket, karikákat, gurulós deszkát, vagy a „hintalovat”. Mindig nagy kacagás övezi a színes ejtőernyő-rázást, amikor tucatszám repkednek a piciny labdák. Igaz babatorna elsődleges célja maga a mozgás, de szerintem mindenek előtt kitűnő alkalom arra, hogy gyermekeink megtanuljanak más gyermekekkel együtt élni, létezni, hozzájuk alkalmazkodni, a játékokon osztozkodni. Így, óvodába készülvén ez nagy előny számukra.
A közösség változik, hiszen a gyerekek megnőnek: néhányan hamarosan meg is kezdik az óvodát, mások viszont épp most csatlakoznak a csoporthoz.
Szeretettel várja Orsi néni csoportja az újabb kispajtásokat és szüleiket, nagyszüleiket! A foglalkozások minden csütörtökön 10 órakor kezdődnek.

Tanczikó-Ruis Beatrix (szülő)

Forrás: jaszfenyszaru.hu