Befejeződött a csaknem 3 milliárd forint értékű környezetvédelmi szennyvízberuházás a Szolnok megyei Jászladányban, a Környezet és Energia Operatív Program keretében és az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés 95 százalékos támogatottságú, a fennmaradó 5 százalékot az Önerő Alapból biztosítja a magyar állam- közölte a projekt kommunikációját végző Szféra-Tisza Kft. ügyvezetője kedden az MTI-vel.

Pap Gyula elmondta: a projekt során megépült egy napi 440 köbméter kapacitású szennyvíztisztító-telep, csaknem negyven kilométer gerincvezeték, a házi bekötések hossza mintegy 17 kilométer, a nyomóvezeték hat kilométer hosszú.

Hozzátette: a fejlesztés előtt a településen nem volt egyedi szennyvízkezelés, a korszerűtlen szikkasztómedencék eliszapolódtak, ezáltal a keletkező szennyvíz a talajba szivárgott. A szippantott szennyvizet a Tiszasülyi út melletti korlátozott befogadóképességű, önkormányzati kezelésben lévő folyékony hulladéklerakóba szállították, amely fenntartása nem lehetséges, mivel sem engedéllyel, sem műszaki védelemmel nem rendelkezik – közölte.

A fejlesztés a település mintegy ötezer lakosának teszi kényelmesebbé az életét, a lakóingatlanok értékesebbé válnak, a lakosság komfortérzete nő – jegyezte meg.
A beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. és az OMS Környezetvédelmi Kft által alkotott konzorcium volt.

MTI