A REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás 2010 októberében megnyerte a jászsági és dél-hevesi kistérségben lévő 31 település felhagyott szilárd hulladéklerakó rekultivációjának megvalósítására irányuló pályázatot és így megindulhattak az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012. májusában az Európai Unió Támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával a rekultivációs munkálatok.

A rekultivációs munkálatok Jász-Nagykun-Szolnok megye 16 településén, valamint Heves megye 15 településén az ütemezés szerint haladtak és 2013 októberben a munkák befejeződtek. Azon a 13 jászsági és 5 dél-hevesi településen (Alattyán, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa,Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor/ Erdőtelek, Heves, Tarnaörs,Tiszanána, Visznek), ahol helyben történő rekultiváció valósult meg: a szemetet a hulladéktest kialakítása után felülről szivárgásmentesen lezárták, lényegében becsomagolták.

Három jászsági és 10 dél-hevesi településen (Jászágó, Jászapáti, Jászfelsőszentgyörgy/ Átány, Boconád, Erk, Hevesvezekény, Kömlő, Pély, Tarnabod, Tarnazsadány, Tenk, Zaránk) a bezárt hulladéklerakót felszámolták, vagyis a lerakókban felhalmozott hulladékot, rostálást követően, vagy teljes egészében, elszállították a helyszínről egy biztonságos lerakóba.

A Sajtóközlemény teljes terjedelmében itt olvasható!