A legmodernebb gyártási technológiákra készíti fel a középiskolásokat a thyssenkrupp Jászfényszarun

  • több mint száz középiskolást oktatnak szeptembertől automatikai technikus képzés keretében
  • a thyssenkruppnál oktatott digitális vezérlés a jövő gyártástechnológiájának alapja
  • aki a thyssenkrupp tanműhelyében helytáll, az új gyárban is jól tud teljesíteni
  • a legjobb tanulóknak állást biztosít a konszern

Ma hivatalosan is átadták Jászfényszarun azt a tanműhelyt, amelyben szeptember elsejétől a német thyssenkrupp konszern egyik legmodernebb gyártási technológiával bíró gyárának működtetéséhez szükséges alapismerteket oktatja hazai középiskolásoknak.

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy- Vízügyi Szakgimnázium, valamint a Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium összesen több mint száz tanulója a világ élvonalát jelentő technológiák alapjait sajátíthatja el Jászfényszarun.

A tanműhelyben, amely a Jászfényszaru Ipari Centrum (JIC) Vállalkozói Házában kapott helyet, a 12 fős csoportok részére 6 munkaállomást rendeztek be, és az automatika technikus képzés keretében digitális- és impulzustechnika tematikát oktatnak.

Az oktatási együttműködésről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között Marc Eckstein de Bastos, a thyssenkrupp ügyvezető igazgatója, Szabó László, a Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégiumigazgatója; Hicsó György, a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Pálfy – Vízügyi Tagintézményének igazgatója és dr. Sziráki András, a JNSZ Kamara elnöke írták alá.

„Reményeim szerint hamarosan többeket is kollégaként üdvözölhetek majd a vállalatunkhoz tanulni érkező fiatalok közül. A tanműhelynek, akár csak az egész beruházásnak, mindannyian a nyertesei vagyunk: nyert Magyarország és nyertek az itt élők, hiszen a világ élvonalába tartozó technológia és tudás érkezik ide, és nyert vállalatunk, a thyssenkrupp, mert megbízható és képzett munkatársakra tehet szert.” – fogalmazott Marc Eckstein de Bastos, a thyssenkrupp Presta Hungary Kft ügyvezető igazgatója.

Mint ismeretes, jövő évtől kezdve Magyarországon magyar mérnökök tervezte elektromechanikus kormányrendszereket (C-EPS) és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt majd a thyssenkrupp Jászfényszarun.
A zöldmezős, több mint 30 milliárd forintos beruházással épülő gyár szinte teljesen elkészült,a vállalat jelenleg is várja a szakemberek jelentkezését például esztergálásra, szerelésre, forgácsolásra, hőkezelésre, de például méréstechnikusokra, logisztikai munkatársakra, karbantartókra és mérnökökre is szükség lesz, hiszen közel 500 új munkahelyet teremtenek majd.

A Magyarországon elsősorban a vállalat budapesti kompetenciaközpontjában fejlesztett „okos” kormányrendszereiről és önvezető autókkal kapcsolatos projektjeiről ismert thyssenkrupp a jászfényszarui gyárában is a világ élvonalába tartozó, innovatív autóipari termékeket készít majd.
A vállalat győri gyáregységében az Audi számára készítenek futóműveket just-in-sequence rendszerben, valamint Debrecenben jelenleg is zajlik egy közel 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással egy rugó és stabilizátor gyár építése, amely mintegy 250 embernek ad majd munkát.

A jászfényszarui tanműhelyben a jól teljesítő fiatalokat szakmai utazással és pénzbeli juttatással is motiválja a konszern a további ismeretszerzésre. A tanműhely valamennyi költségét – ideértve a középiskolások szállítását, kiegészítő étkezését is – a thyssenkrupp fedezi.

thyssenkrupp tanműhely Jászfényszarun
A 2017 szeptember 1-től induló oktatás során automatika technikusi képzés indul, amely a tudás,a gyakorlati jártasság és az attitűd fejlesztésére fókuszál. A fiatalokat valós és szimulációs állomásokon egyaránt oktatják. A képzés során egyéni és csoportos feladatokkal igyekeznek átadni a projekt szemléletét és a világ élvonalába tartozó vállalat munkakultúráját.

thyssenkrupp az autóiparban
A thyssenkrupp világszerte egyike az autóipar vezető anyag- és alkatrészszállítóinak. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A thyssenkrupp személygépjármű szektorban elért árbevétele a 2014/2015 üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott. A megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.

A thyssenkrupp Components Technology üzleti területe
29 000 munkatárs segítségével fejleszt high-tech alkatrészeket az autóipar és a gépgyártás számára a nagyvilágban. Az autóiparban a termékpaletta az épített vezérműtengelyektől és integrált vezérműtengelyes hengerfejmoduloktól a kormány- és lengéscsillapítókon át a különböző rugókig és stabilizátorokig, valamint tengelymodulok összeszereléséig terjed. Ipari területen a thyssenkrupp építőgépek, szélerőművek és az általános gépipar részére szállít számos alkatrészt. A Components Technology üzleti terület a 2014/2015 üzleti évben több mint 2000 milliárd forint árbevételt ért el.

Hengerfejbe integrált vezérműtengely
Az autóipari beszállítók úgy igyekeznek egyre könnyebbé tenni az alkatrészeket, hogy közben az autó biztonságossága ne változzék. Ennek egyik lehetséges iránya az integrált eszközök használata: a különféle funkciók közös tervezésével és elkészítésével kevesebb anyagból jobb megoldást lehet megvalósítani. A kevesebb nyersanyag-felhasználás és a kisebb súly csökkenti a fogyasztást és a gyártás energiaigényét.

Elektromechanikus kormányszervó
1999-ben kezdték meg Magyarországon a „okos” kormányrendszerek fejlesztését, amelyek az állandóan energiát igénylő hidraulikus rendszerek helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak. Ezek a rendszerek csak akkor vesznek fel energiát, ha a kormányt ténylegesen elforgatják, ezért autótípustól függően akár 0,3 liter üzemanyagot is megtakarítanak száz kilométerenként, ráadásul műszakilag megbízhatóbbak a hagyományos, hidraulikus rásegítéseknél, és kevesebb karbantartást igényelnek. A szoftveres vezérlés biztonsági és kényelmi funkciók egész sorát teszi lehetővé, mint amilyen az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul az önvezető autók számára nélkülözhetetlen hozzáférést képes biztosítani a kormányrendszer irányításához.