Belvízelvezető hálózatot építettek ki megyénk hat településén

A csaknem 2,5 milliárd forint értékű projekt hétfői zárórendezvényén, Kunhegyesen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt: amíg az árvíz jól láthatóan jelenik meg, addig a belvíz és a csapadék “szép csöndben”, lopakodva okoz milliárdos károkat.

Emlékeztetett arra, hogy a továbbfejlesztett Vásárhelyi-terv részeként az elmúlt években befejeződött a Tisza középső szakaszán a hanyi-tiszasülyi és a nagykunsági árapasztó tározók megépítése. A mostani beruházás célja pedig az volt – tette hozzá -, hogy a települések belterületi vízelvezető hálózatának kialakításával és üzemeltetésével megelőzzék a vízkárokat. Az állagmegóvás mellett fontos szempont volt az érkező víz hasznosítása is.

Az Európai Unió által 100 százalékban támogatott beruházás révén Abádszalókon, Jászkiséren, Kunhegyesen, Tiszaburán, Tiszasülyön és Vezsenyen megoldódott a bel- és csapadékvíz elvezetése, minőségi változást hozva a helyi infrastruktúrában.

Ez a projekt is jól példázza, hogy az önkormányzatok, a kormányzati szervek és az uniós szereplők egymással összefogva olyan fejlesztéspolitikát tudnak végrehajtani, ami a legkisebb településekig is elér – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A múlt év végén kezdődött munka mindenütt nagy felfordulással járt, de az mindenki számára egyértelmű, hogy elvégeztével egy ápolt településkép fogadja az odalátogatókat, és javítja a hat helységben élő csaknem 25 ezer ember életminőségét – mondta a miniszter, megjegyezve: a mostani csapadékos időjárás alatt a rendszer terheléspróbája máris folyamatban van.

A belterületi vízelvezető-hálózat az adott településrészek jellegétől függően, 1-2 éves gyakoriságú mértékadó csapadékból összegyűlő vízhozamra méretezve létesült. A fejlesztéseknek köszönhetően, főleg a Tisza melletti településeknél, a szivárgó, illetve fakadóvizet is befogadja a rendszer. Vízhiányos időszakban a tervezett létesítmények megfelelő üzemeltetése lehetőséget biztosít a belterületi víz visszatartására, és esetleges hasznosítására.

MTI

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x