Bemutatkozott a katasztrófavédelem a XX. Jász Világtalálkozón

A Jászapátin megrendezett XX. Jász Világtalálkozó keretein belül 2014. július 13-án az érdeklődők egy kisebb tűzoltó napon vehettek részt, amelynek leglátványosabb elemei a tűzoltási és műszaki mentési bemutatók voltak.

Először zárt térben keletkező tüzet imitálva konténerben elhelyezett berendezési tárgyak kerültek meggyújtásra. A lángokat a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége fékezte meg a jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködésével.

A nézők végigkísérhették az eseményeket a vonulástól kezdve, a légzőkészülékben történő beavatkozáson keresztül egészen az utómunkálatok befejezéséig. Mindkét egység egy-egy gyors beavatkozó segítségével hajtotta végre feladatát, a jászberényi hivatásosak az oltást, a jászapáti önkéntesek pedig a konténer hűtését végezték.

A későbbi órákban feltételezett közlekedési balesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Ezen a bemutatón részt vett a Jászapáti Mentőállomás két munkatársa is, akik a tűzoltók által kiszabadított könnyű, illetve súlyos sérülteket látták el. Ezt követően lángba borult a szétroncsolt személyautó, amelynek tüzét a jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület egysége oltotta el.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma „A magyar tűzoltóság története” című kamarakiállításának a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium épülete adott otthont a hétvége folyamán, amelyet vasárnap a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója, Dr. Papp Antal tűzoltó ezredes mutatott be ünnepélyesen az érdeklődők számára.

Sok érdeklődőt vonzott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség önálló vándorkiállítása, amely tárgyi eszközök segítségével részletesen bemutatta a légoltalom fejlődését.

Emelte a rendezvény színvonalát, hogy majdnem minden jászsági önkéntes tűzoltó egyesület megjelent saját gépjármű fecskendőjével, amelyet az odalátogatók kívül-belül megtekinthettek.

Báthor Pál parancsnok
Jászapáti ÖTE

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bodor Józsefné
Bodor Józsefné
7 éve

A 6 éves unokám végtelenül élvezte, sokat tanult a bemutatóból. Az autóknál szolgálatban lévő tűzoltók sok kérdésére adtak türelmes, életkorához igazított, de szakszerű magyarázatot.
Sok élménnyel, tudással gazdagodott, köszönet érte!

1
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x