A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola Igazgatója 2011-ben alapította a 3 fokozattal rendelkező MRSZKI Emlékérem elismerést. Ezt azon tanulók kaphatják meg, akik az iskola életében bizonyos területen kimagasló teljesítményt nyújtanak.

Az emlékéremmel rendelkezők létszámát gyarapítja immáron Szarka Dániel II. évfolyamos tanulónk is, aki példamutató magatartásával tanúbizonyságot tett arról, hogy bár még az „iskolapadban ül”, az általa eddig elsajátított ismeretek már képessé teszik arra, hogy egy váratlanul adódó helyzet megoldása során a hivatásához méltóan cselekedjen.

Dániel 2012. decemberének egy vasárnap délutánján éppen lakóhelyéről Miskolc felé tartott a rendszerint közlekedő vasúti járattal, amikor a település egyik vasúti kereszteződésében egy személygépjármű a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott, és a szerelvénnyel összeütközött. Tanulónk a kezdeti ijedtség után mérlegelve a történteket, igyekezett az általa elméletben megtanultakat a gyakorlatban is alkalmazni, és megkezdte az adott szituációnak megfelelő lépések megtételét.

Először is a gépjárműhöz sietett, szolgálatba helyezte magát és megkezdte a helyszín biztosítását. Az általa tanultaknak megfelelően telefonon értesítette a mentőket, a tűzoltóságot, valamint az illetékes rendőrkapitányságot a bekövetkezett balesetről, és állampolgári segítséggel a gépjármű vezetőjét a lehetőségekhez képest elsősegélyben részesítette.

A rendőrségi kollégák kiérkezéséig Szarka Dániel r. őrmester további adatgyűjtést, tanúkutatást végzett, majd az időközben megérkező kollégáknak a helyszínt átadta, illetve a további rendőri intézkedéseknél aktív segítséget nyújtott.

Biztosak vagyunk benne, hogy tanulónk olyan tapasztalatban részesült, ami meghatározó lesz majd a későbbi pályafutása során.
Ez az eset minden rendőr tanuló számára a szakmai helytállás szép példája, ami egyben az intézményünkben folyó eredményes szakmai munka igazolása is.

Gratulálunk!

Forrás: mrszki.hu