A jász nép történetét dolgozza fel a Jászok című történelmi dal- és táncjáték, amelynek bemutatóját június 3-án a jászberényi Szabadtéri Színpadon tartják.

Az előadás célja, hogy egy mitikus családtörténeten keresztül bemutassa a jász nép összetett és izgalmas történetét, végighaladva a történelem és az alkotók fantáziája rajzolta úton, a feltételezett kelet-perzsiai őshazától a dél-orosz sztyeppéken és a mai Moldván át a magyar királyságig – fejtette ki Mihályi Gábor, a darab rendezője és egyik alkotója az előadást bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az előadás főszereplője egy ma élő fiatal pár, akiknek múltja elevenedik meg a történetek során, majd “tágul ki” az egész jász nép történetévé. A két szerelemest időről-időre elválasztják egymástól a történelem viharai, de hűségük és szabadságvágyuk minden alkalommal győzedelmeskedik.

“Azt gondolom, művészet ereje a legnagyobb segítség ahhoz, hogy bizonyos szunnyadó identitások lángra kapjanak, bizonyos elfeledett értékek újra középpontba kerüljenek” – emelte ki Mihályi Gábor.

Az előadás, a jász öntudatra és a jász összefogásra épít, és a főbb szerepeket döntően jászsági, vagy a jászságból elszármazott művészek, táncosok, énekesek, zenészek és operaénekesek alkotják – emelte ki Soós Andrea producer, a darab látvány- és díszlettervezője.

Hozzátette: a produkció létrehozásához minden jász település hozzájárult, így a jász összefogás fokmérőjévé is válhat.

A produkció zenéjét Melis László szerezte, a darabban mások mellett közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes és a Jászság Népi Együttes táncművészei, a Hírvivők Ensemble zenekar, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Jászok Vegyeskar.

MTI