A környező szakrendelőkbe, kórházakba kellett eddig utaznia annak, akitől Jászfényszarun vért kellett venni vagy fizikoterápiás kezelést írtak ki számára, a jövőben azonban ezek már helyben is megoldhatóak lesznek.

Október 6-án délután adták át ugyanis a felújított és kibővített Egészségházat, egy korszerű, komfortos, a mai kor elvárásainak megfelelő egészségkomplexumot.

Az ünnepélyes átadáson Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru város polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Lovászné Török Magdolna az Önkormányzat Egészségügyi, Szociális, Idős- és Vallásügyi Bizottságának elnöke mondott köszöntőt.
Beszédében kitért arra, hogy a 30 évvel ezelőtt épült épület, már a mai kor követelményeinek nem felelt meg, ezért a városvezetés szükségét érezte egy modern, alacsonyabb üzemeltetési költségű, több funkciójú, a felmerült igényeket jobban kiszolgáló rendelő megvalósításának.

Hangsúlyozta, hogy a tervezési és kivitelezési munkálatok összehangolásában óriási szerepet vállalt dr. Lakatos Béla főorvos.
A főorvos Úr segítő és támogató munkája mellett köszönetet mondott dr. Bálint Péter és dr. Szabó Tamás főorvos uraknak, Pásztor Imre szakértőnek, Kalivoda Árpád tervezőnek, az önkormányzat műszaki szakértőinek, munkatársainak és a Képviselő-testület tagjainak, akik szavazataikkal segítették a munkálatok gyors kivitelezését.

Ezt követően átvágták a szalagot, mely az új köntösbe bújtatott Egészségház átadását szimbolizálta.

Október 6-áról a gyásznap jut eszembe – kezdte ünnepi beszédét dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára -, az 1848-49-es szabadságharc honvédtábornokainak, az aradi vértanúknak a gyásznapja.
Örömét fejezte ki, hogy egy ilyen korszerű, jól felszerelt épület szolgálja a város lakóinak egészségmegőrzését és gyógyulását, ahová jó érzés belépni. Ez az épület az önök erejét is mutatja – folytatta az államtitkár asszony, hiszen a bekerülési költségből mindössze 60 millió forint a támogatás, a többit önerőből valósították meg. Méltán lehetnek büszkék magukra, hiszen egy jól működő közösség erénye, hogy nem egy helyben topognak várva a segítséget, hanem felesleges időhúzás nélkül hozzákezdtek a megvalósításhoz, volt önökben kellő elszántság.
Végezetül megköszönte a polgármester asszony lendületes, kitartó és irigylésre méltó munkáját, mellyel a településéért dolgozik és gratulált az augusztus 20-i tiszti kereszt kitüntetéséhez.

Pócs János országgyűlési képviselő úr hangsúlyozta, hogy ez a város mindenkit megelőzve mindig fejlődik, azonban az összes megvalósult beruházás közül ez a mostani a legfontosabb, hiszen ez az emberről szól, méghozzá a legnehezebb sorsú emberről, a betegről.
Egy ilyen környezetben biztos vagyok benne, hogy egyre több ember fog gyógyulni, mert az első benyomás a legfontosabb – mondta az országgyűlési képviselő úr.

Zsámboki Sándor az Önkormányzat Pénzügyi, Településfejlesztési és Jogi Bizottságának elnöke ismertette a projekt tartalmát. Kiemelte, hogy a legbüszkébbek arra, hogy az épület “A+” azaz fokozottan energiatakarékos besorolást kapott. Az épület energiahatékonysága a napkollektoros rendszernek és a természetes megvilágításnak köszönhetően drasztikusan csökkenni fog, megtakarítást eredményezve ezzel az önkormányzatnak.
Az épület nem csak küllemében újult meg, hanem berendezéseiben, felszereltségében is. Többek között új bútorok, új motoros kezelő ágyak, vizsgálólámpák, két új fogorvosi szék teljes felszereltséggel, tangentor kád, vérvételi szék, masszázságyak kerültek beszerzésre.
A teljes körűen akadálymentesített épület melletti területen – az önkormányzat egészségmegőrző stratégiájának részeként – új Egészségpark kialakítása van folyamatban.

Az ünnepi beszédeket követően a meghívott vendégek megtekintették az impozáns megjelenésű épületet.

A projekt rövid ismertetése:

A beruházás bekerülési összege bruttó 437 millió forint, ebből támogatás bruttó 60 millió forint, saját forrás bruttó 314 millió forint.
A projekt kezdete 2013. december 16., befejezése 2014. december 15.

A beruházás keretében:
– az 540 négyzetméteres régi épület alapterülete 972 négyzetméterre nőtt
– megújultak a házi- és gyermekorvosi rendelők, klubszoba jött létre a védőnői szolgálat ás várandós-gondozás részére
– új funkcióként jelentek meg a fizikoterápia helyiségei: tangentor kádas kezelő, masszázs és fizikoterápiás kezelő
– önálló vérvételi helyiség és szűrővizsgálatok végzésére alkalmas röntgen helyiség épült ki
– két fogászati szakrendelő kapott helyet az épületben
– az épületben megépült egy, az épület funkciójához illeszkedő tevékenység folytatására alkalmas kereskedelmi – szolgáltató tevékenységre alkalmas helyiség is