Az Egri Főegyházmegye lesz a fenntartója és működtetője szeptembertől a Jászfényszarui IV. Béla Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának – közölte a jászberényi tankerület igazgatója az MTI-vel.

Az iskolát eddig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működtette, a jászberényi tankerület irányításával.

Birinyi János, a jászberényi tankerület igazgatója elmondta: az ősszel életbe lépő változást az iskolába járó 434 gyermek szüleinek nagy többsége támogatta. Az átalakulással a 47 főállású pedagógus közalkalmazotti státusa megszűnik, erről az érintetteket közösen tájékoztatták a főegyházmegye képviselőjével, a bérezés tekintetében nem lesz változás.

Az iskola dolgozói nyáron dönthetnek arról, hogy az új intézmény által felajánlott, a jelenlegi alapján készített munkaszerződést elfogadják-e, de eddig egyetlen pedagógus sem jelezte, hogy nem akarja folytatni a munkát az intézményben – tette hozzá.

Németh Zoltán, az Egri Főegyházmegye oktatási osztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta: az iskola a hatósági engedélyek beszerzése után a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevet kapja. Szeptembertől igyekeznek az iskola meglévő pedagógiai értékeit fokozatosan továbbfejleszteni, a tanulók heti két órában tanulnak majd hit- és erkölcstant, valamint “új tartalommal ünnepelnek” a következő tanévben tanévkezdéskor és záráskor, húsvétkor, karácsonykor.

Az oktatási osztály vezetője kitért arra, hogy az Egri Főegyházmegye fenntartásában három megyében negyven intézmény működik, amelyek száma a következő tanévtől néhánnyal bővül. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hét intézményük működik, a számuk előreláthatóan hárommal bővül: Jászfényszarun, Kenderesen és Karcagon.

MTI