Idén már 23. alkalommal, rendezték meg hagyományőrző jelleggel az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásárt, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, 2017. november 17-én, Jászfényszarun.

A Szent Erzsébet Közösségi Ház és annak szabadtéri környezete adott helyet a rendezvénynek. A program támogatói s egyben segítő közreműködői Jászfényszaru Város Önkormányzata, Jászfényszarui Katolikus Egyházközség, Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár, Teaház Közössége, a több mint 30 éve működő Népi Díszítőművészeti Szakkör (Újszász) Jáger János és Barátai, Jászfényszaru Város Énekkara és a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet. A rendezvényt, több mint két évtizede az adventi időre való felkészülés hozta létre, ez a cél munkál még napjainkban is a szervezéskor.

Péntek, reggel nagy a sürgés-forgás a Szent Erzsébet Közösségi Házban és környékén a Szentcsalád téren. Mindenki tudja, mi várható, de most izgatott tekintetek kísérik nyomon a kis adventi asztalok elfoglalását, a karácsonyi díszvilágítását, szerelését. Megvan a varázsa ennek a különös eseménynek – kiállítás, vásár és még valami más, amely egész nap telt házas látogatás kísér!

Hamarosan a Kürcsi Kürtőskalács – fahéj illat lengi be a teret, mindenki tudja már hol a szokásos helye, mintha évek óta itt ragyogna a vásár.Mi lehet a siker titka? A kézművesek; famíves, textil míves, tűzzománcos, csuhéfonó, mézeskalács készítő, gyöngyfűző, szövő, népi iparművész igényes és megfizethető portékái, s a mintegy húsz árus közvetlensége s persze az is, hogy ki lehetett próbálni a mesterség fortélyait. . S ellesni azt, hogy a fantázia segítségével a hagyományos anyagokból milyen szépségeket lehet készíteni. Kóstolhattunk a különleges mézből és élveztük a „Jó szívvel Sátor”-nál a Teaház Közösség által szívet melengetően kínált frissen sütött boldogi rózsa fánkot és a meleg teát is.

Délelőtti programok voltak: Európai Mézes Reggeli a Napfény Óvodában. A jászsági méhész egyesület és a helyi termelők segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és megkóstolhatják azokat. Koncsik Béla és Győri István méhészek felajánlásával. Hangszersimogató – Játékos zenei képességfejlesztő bemutató az óvodásoknak a Palotásy János Zeneiskola tanárai közreműködésével a Napfény Óvodában. Majd az Adventi Kézműves Játszóházra került sor – Kerámiafestés óvodás csoportoknak a Szent Erzsébet közösségi házban.
A Szent Erzsébet Közösségi Ház földszinti nagytermében csendült fel a Jászfényszaru Város Énekkara, Jáger János és Barátai ünnepi éneke – itt tartották meg a több mint tíz éves múltra visszatekintő TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány rajzpályázatának „Együtt a szeretetben” című bemutatkozó kiállítását, amelyet Kis Gábor esperes plébános az alábbi szavakkal nyitott meg.

“Szeressétek egymást, de ne csak szóval, hanem tettekkel (1.Jn. 3,18). A szolgáló szeretet tettekkel szeret és így segít. Árpád-házi Szent Erzsébet ebben példa. Ő szerette a jó Istent és benne a férjét, a családját, embertestvéreit. Jézust fedezte fel bennük, és különösképp a legelesettebbekben.

Legyen szemünk azokra, akik rászorulnak, és legyen akaratunk is, tehetségünkhöz képest segítségükre lenni. Nem azért, mert tetszik, hanem azért, mert bennük Krisztus az, aki felénk a kezét nyújtja. Ha már a Szentírást olvassuk, tudjuk, minden ilyen felénk nyújtott kéz arról beszél: szeressetek, de ne csak szóval, hanem tettekkel is!”
Árpád-házi Szent Erzsébet évről évre visszatérő ünnepe alkalom számunkra, hogy figyelmünket a hitünkből fakadó tanúságtételre irányítsuk, amelynek igen fontos megnyilvánulása egyházunk karitatív szolgálata. Szent Jakab apostol figyelmeztet bennünket, hogy Hitünk tettek nélkül holt dolog lenne (vö. Jak 2,17).
Ez a kiállítás pedig megfelelő alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, miként viszonyulunk a szeretethez, figyelmesek vagyunk-e embertársainkkal, és hogy tudunk-e másoknak örömet szerezni. A rajzok, a gyerekek eredeti fantáziáján át szeretettel beburkolt vonásaiban öltik magukra a képző művészetük tiszteletét.”

A Tilma Alapítvány által megrendezésre kerülő kiállítás-sorozat legfontosabb küldetése, hogy a gyermekek rajzain keresztül évről évre szeretetet vigyen az emberek szívébe. A kiállítások megálmodója Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár, aki 2005 óta szervezi meg a mára nemzetközivé bővült rajzpályázatot. Ő hozta létre a Tilma Gyermekművészetért Alapítványt azzal a céllal, hogy segítse azokat a tehetséges gyermekeket, akiknek az életében értékes helyet foglal el a művészet szeretete. A Tilma Alapítvány egy köténybe, a Tilmába kívánja összegyűjteni a kicsiny gyermekalkotókat, óvodás kortól a középiskolás korig – ezekkel a szavakkal kérte fel Kis Gábor atya Basa Ottóné Erzsébet asszonyt, a kiállítás megálmodóját.

„2005 április végén szerveztük az első kiállítást. – mondja a Tilma Alapítvány alapítója. Az előző év végén a gyerekek a rajzórán fára festettek, mindenki az egyéniségének megfelelő témában: téli táj, Szent Család, bibliai történetek… Olyan nagy örömet jelentett ez az alkotás, hogy elhatároztuk, a táblaképeket az édesanyák tiszteletére egy kiállításon bemutatjuk. Együtt a szeretetben lett a címe, és a Hatvani Könyvtárban rendeztük meg. Óriási sikert arattunk, és ez utat nyitott arra, hogy szélesebb körből merítve rajzpályázatot hirdessünk. 2005. augusztus 15-én a Magyarok Nagyasszonya ünnepén került sor az első Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállításra, amit azóta, minden évben megrendezünk a szeretet magvetése üzenetével” – mondja Basáné Révész Erzsébet.
A művésztanár elmondta: a gyermekrajz kiállításokat az évek során 2011 és 2014-ben Rómában a Magyar Akadémián és számos magyar nagyvárosban is láthatták az érdeklődők valamint külföldön is bemutattuk a remekműveket. Az alapítvány egyre ismertebb és elismertebb lett, egy-egy rajzpályázatunkra nemcsak itthonról, hanem külföldről – Indonéziából, Szlovákiából, Peruból, Kanadából, Szerbiából, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból, Litvániából, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Németországból és Finnországból – is érkeztek pályamunkák.
Életem egyik legmeghatározóbb élménye lett, hogy személyesen is találkozhattam Ferenc pápával, aki 2013-ban üzenetet küldött az alapítványnak, mely így szól: „Áldja meg kezdeményezésüket az Úr, vezesse a gyermekeket ő maga, hogy sajátos művészetük által kifejezhessék hitüket, és ezáltal mosolyt vihessenek az egész világba!”

A névválasztás is különleges, hiszen az alapítvány a Szűzanya guadalupei kegyképéről kapta a nevét, amely egy tilmán, azaz egy indiánköpenyen jelent meg – mesélte Révész Erzsébet.

A kiállítás örökös fővédnöke Jókai Anna, aki haláláig, tizenkét éven keresztül nagy szeretettel követte a Tilma Alapítvány munkáját. A kiállítás idei fővédnökének Béres Klárát, a Béres Alapítvány elnökét kértük fel.
Ezt követően a népfőiskola képviselői köszöntötték – immár a hagyományok szerint – a jelen lévő Erzsébeteket egy-egy csokor virággal, egy szál rózsával.

A program zárásaként került sor a találkozásra Fecske Orsolya szociális testvér festőművésszel aki egyvetített képes előadás keretében láthattuk rajzait, alkotásait mesélt majd beszélgetett a hivatásról– a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet szervezésében.
Fecske Orsolya 1973-ban született a Komárom megyei Szőnyben. Édesanyja pedagógus, édesapja művészeti író. Gyermekéveit Lábatlanon töltötte, majd családjával Budapestre költözött. Itt fejezte be az általános iskolát, és itt érettségizett, majd 1992-től a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola növendéke lett, ahol 1996-ban kapott rajztanári diplomát. Ugyanebben az évben, állami ösztöndíjasként felvételizett a Római Képzőművészeti Akadémia (Accademia di BelleArti di Roma) festő szakára, ahol a 2000-ik évben végzett. Kedves mesterei Vecsési Sándor és Bazsonyi Arany, valamint Patay László, akinek egyik segédjeként nyílt alkalma betekinteni a falfestészet rejtelmeibe, mellyel aztán életre szóló barátságot kötött. Első önálló megbízatását, mely az alsógödi Szt. István templom oltárfalának megfestésére szólt, 1997-ben kapta. 2003-ban belépett a Szociális Testvérek Társaságába. 2001-től tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, illetve tagja a Molnár C-Pál Baráti Körnek. Jelenleg Budapesten él és dolgozik, legfőképp a murális festészet (szekkó és ólomüveg festészet) területén, de rendszeresen jelennek meg grafikai munkái is.

1993. december 20-án alakult meg a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság azzal a céllal, hogy segítse a közművelődést s felnőttek tanulását. A közhasznú szervezet 2017-ben ünnepli alapításának 24 évfordulóját, ennek keretében szervezte az Erzsébet napi programokat (2017. november 17.) és az Adventi Kávéházat (2017. december 3.).

Szentatyánk, XVI. Benedek pápa így ír erről Deus caritas est kezdetű enciklikájában: „Az Egyház lényege hármas feladatban mutatkozik meg: Isten Igéjének hirdetése (kerygma-martyria), a szentségek ünneplése (leiturgia), a szeretet szolgálata (diakónia). E három feladat kölcsönösen föltételezi egymást, és nem szakíthatók el egymástól. A szeretetszolgálat az Egyház számára nem valamiféle jótékonyság, amit másokra is rá lehetne bízni, hanem a lényegéhez tartozik, tulajdon lényegének mellőzhetetlen kifejezése” (Deus caritas est 25).

Kovács Béláné Pető Magdolna