A Jászfényszaru Város Önkormányzata által megvalósított, “Utánunk a közösség – Komplex telep-program Fényszarun” című projekt keretein belül második alkalommal került sor közös program megszervezésre a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Karán működő Lippai Balázs Roma Szakkollégiummal az (Élet)Utak a perifériáról című műhelykonferencia keretein belül.

tea

A konferenciát Dr. Bálint Péter projektmenedzser nyitotta meg, majd Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester köszöntötte a vendégeket.
Az első előadó Kocsis Péter Csaba volt, a jászfényszarui komplex telep-program projektmenedzsere, aki a periférián élők néhány jellemzőjét mutatta be a résztvevők számára.
Második előadóként Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára a marginalizált közösségek megsegítése érdekében tervezett kormányzati törekvésekről számolt be, amely során elmondta, hogy mind a komplex telep-program, mind a roma szakkollégiumi hálózat olyan magyarországi innovációnak tekinthető, amely eredményei után külföldről is mutatkozik érdeklődés. Emellett elmondta, hogy a 2014-2020-as időszakban több felzárkózást segítő program mellett, a két konstrukció folytatása is várható. Ismertette, hogy a Nemzeti Felzárkózási Stratégia felülvizsgálata megtörtént, jelenleg is folyik az a munka, amely a megfelelő források biztosításával kialakítja majd a Stratégiához kapcsolódó cselekvési tervet.

A jászfényszarui komplex telep-program konzorciumi partnerei, a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat képviselői a szervezetek munkáját, valamint a felzárkózáshoz kapcsolódó tevékenységüket mutatták be.

A délutáni szekcióban folytatódott az előadások sorozata, mely keretein belül óvodapedagógusok és a szakkollégium hallgatói, valamint vezetője is megosztották tapasztalataikat a hallgatósággal.

tea2

A munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását segítő, a szociális gazdaság fejlesztésén alapuló szociális szövetkezetek két példáját tekinthették meg a település lakói a Teaház udvarán, ahol a Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet, az Érsekvadkerten készített, hagyományos ételből, a nagygöncből tartott kóstolót, emellett a Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet mutatta be az általuk készített palóc linzert és islert.

A termékbemutatót követően a műhelykonferencia vendégei részt vettek egy várossétán Győriné dr. Czeglédi Márta vezetésével. A séta során megtekintették azokat az egymásra épülő, a település infrastrukturális fejlesztését biztosító beruházásokat, amelyeket az elmúlt években főként uniós forrásokból biztosítva valósítottak meg. Ezen belül kiemelhető a Szent József téri Szabadidőpark mellett, az országban elsőként felállított Cigányzenész emlékmű.
A vendégek látogatást tehettek a Samsung Smart Schoolban, amely a jelen technológia eszközeit felhasználva, új módszertani alapokra helyezve, a pedagógusok képzése mellett végzi oktatási tevékenységét.

A nap zárásaként a komplex telep-program keretein belül működő Te, a házban művészeti csoport műsorát tekinthették meg az érdeklődők, ezen belül népdalok, versek, modern és hagyományos cigány táncok is előadásra kerültek.

A megrendezett műhelykonferencia rámutatott arra, hogy a programok közötti együttműködés, az így kialakuló szinergia fontos szemlélete lehet a társadalmi felzárkózás hatékony megvalósításának.