Épülnek a hulladékudvarok, jövőre kezdődhet a házhoz menő szelektív gyűjtés

A kivitelezői szerződés aláírását követően februártól ténylegesen is megindulhatott a munka a „Jászberényi és Dél-Hevesi kistérsége szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének fejlesztése” elnevezésű projekt keretében. A közbeszerzésen nyertes DG Konzorcium – vezetője a Duna Aszfalt Kft., tagja a GEOHIDROTERV Kft. – a fejlesztés részeként négy hulladékudvar építését kezdte meg, amelyek építése a tervek szerint még az idén be is fejeződik.

A hulladékgazdálkodási fejlesztés – egy nemrégiben aláírt szerződésmódosítás következtében – 2015 májusában ér véget. Ez idő alatt a 4 hulladékudvar építése mellett (Jászberény, Jászladány, Jászárokszállás és Heves) megtörténik a Jásztelek határában működő hulladéklerakó telep fejlesztése, bevezetik a térségben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést és – komposztládák osztása révén – kiterjesztik a házi komposztálást is. Az újfajta szelektív hulladékgyűjtési módok (házhoz menő szelektív zöld- és csomagolási hulladékgyűjtés) sikere nagyban függ a lakossági fogadtatástól, és az érintett háztartásoknak a programban való részvételétől. Ezért a projektnek része a széles körű ismeretterjesztés, a környezettudatos életmód elterjesztése és a szemléletformálás.
Az Európai Unió által a Környezet- és Energia Operatív program keretében támogatott projekt kedvezményezettje a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás, amelyet – mintegy 125 ezer lakost képviselve – 33 település alkot Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyéből. Nem előzmények nélküli a fejlesztés a térségben, hiszen az érintett önkormányzatok már 1998 januárjában döntöttek, 2000 júniusában pedig szerződést is kötöttek egy regionális szilárdhulladék-lerakó építésére. A hulladéklerakó telephely működtetésére, üzemeltetésére a 33 önkormányzat megalapította a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Kft.-t. A lerakó a társult települések tulajdonában áll, lélekszám-arányos tulajdoni hányadot birtokolva.
A Társulás egyébként bő egy évtizeddel ezelőtt, már 2003-ben elkezdte a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét kiépíteni. Pályázati támogatás és önerő révén sikerült két olyan beruházást megvalósítani, amelyek lehetővé tették a szelektív hulladékgyűjtési rendszer alapjainak kiépítését, így összesen 168 db szelektív hulladékgyűjtő sziget kihelyezését települések közterületeire. Szerencsés fordulat a projekt történetében, hogy egy időközben megnyíló lehetőség kihasználásával a Társulásnak 2013-ban sikerült elérnie, hogy a korábbi 85%-os támogatási arány 95 százalékra nőjön a mintegy kétmilliárd forintos összköltségből.
A hulladékudvarok most megkezdődött építésével párhuzamosan még folynak egyes közbeszerzési eljárások, többek között a szelektív gyűjtéshez szükséges eszközökre kiírt pályázat, amelynek eredményhirdetése március végéig várható. A környezetvédelmi fejlesztés révén javulhat a felszíni és a felszín alatti vizek valamint a talaj állapota, és megőrizhetőek a térség környezeti erőforrásai.

A hulladékgazdálkodási programban érintett települések:
Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor, Átány, Boconád, Erdőtelek, Erk, Heves, Hevesvezekény, Kömlő, Pély, Tarnabod, Tarnaörs, Tarnaszentmiklós, Tarnazsadány, Tenk, Tiszanána, Visznek, Zaránk.

További információ: Hegyi István, tel.: +36 20 434-9374

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x