Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium az idén 2017. november 24-én (pénteken) rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot. Jászfényszarun, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság által szervezett Erzsébet napi rendezvénysorozat keretében november 17-én a Napfény Óvoda gyermekei kapták a magyar termelői mézből készült reggelit –kóstolót. A programba a helyi méhészek kapcsolódtak be a termelői méz felajánlásukkal és népszerűsítő programokkal.

A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én indította a programot, ekkor az Ország teljes területén 67 iskola társult a kezdeményezéshez, 2015-ben és 2016-ban is már több mint 500 helyszínen tartottak Mézes Reggelit, ahol a helyi termelők, méhészegyesületek és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.Ezzel népszerűsítve a magyar mézet, melynek 80%-át még mindig exportálják.

Ezentúl a kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése – figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. A természetes méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését és erősíti a szívet. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, így kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

Országos kampány – “Európai Mézes Reggeli” – részeként, Jászfényszarun péntek reggel a Napfény Óvoda csoportjai is kaptak egy-egy üveg akác, repce, vegyes, mézet, amelyet a jászfényszarui méhészek, Koncsik Béla és Győri István ajánlották fel –külön is köszönjük az óvodások nevében. A mézet, e különleges napon az óvodapedagógusok, dadák és segítők közreműködésével kóstolták meg a gyermekek.
Idén másodszor csatlakozott méhészetünk Jászfényszarun a programhoz, s azért a fényszarui óvodát kerestük fel, mert véleményünk szerint már ebben a korban meg kell ismertetni a mézet. Hatalmas mozgásigényük sok energiát felemészt, és fontos, hogy szervezetük ezt úgynevezett „jó élelmiszerből” nyerje – hangsúlyozta Koncsik Béla és felesége Évike, a Koncsik Méhészet tulajdonosai.
Míg a gyerekek a mézes kenyeret ették, közben az óvoda, különböző mézes kiadványokkal, ismertető kisfilmekkel gazdagodott. A méhekről, mézről is hallhattak kiselőadást, ezáltal új ismeretekre is szert tehettek.
A helyi kezdeményezésben – kapcsolatépítésben, előkészítésben – közreműködött a népfőiskola.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság