Sok szülő töpreng azon, milyen sportot válasszon gyermekének, milyen irányba terelgesse választását. Nekik próbálunk most egy kis segítséget nyújtani.
A jászberényi Taekwon-do Szakosztály év eleji toborzása kapcsán az egyik legeredményesebb versenyzőjük szüleivel beszélgettünk.

– Köszöntelek Benneteket! Először talán áruljuk el az Olvasóknak hány éves a fiatok és mikor kezdett el taekwon-dózni?

-Én is köszöntöm az olvasókat, remélem, az interjú végére tudok egy pár hasznos információval szolgálni, ami kedvet csinál a Taekwon-do-hoz.
Gergő 12 éves lesz szeptemberben és 7 éves volt mikor elkezdte ezt a sportot.

– Ti segítettétek a választásban, vagy ő állt elétek, hogy már pedig “én Taekwon-dozni szeretnék”?

-A sport gondolatát mi vetettük fel, mire Ő kijelentette – a Karate kölyök című film hatására -, hogy valami ehhez hasonló sportot szeretne űzni.

– Mit javasolnátok a szülőknek, erőltessék vagy bízzák a gyerekre a választást?

-A döntést rá bíztuk, nem erőltettük. Elvittük több helyre, hogy megnézze az edzéseket és végül ezt választotta, annak ellenére, hogy Ő volt a legkisebb a csapatban, de hála az akkori edzőnek és a csapattársaknak egyből szárnyaik alá vették a „Miki Egeret”.

– Nem féltetek, hogy agresszívvá, verekedőssé válik ezáltal a fiatok?

-A Taekwon-do (ami, nem küzdősport, hanem harcművészet) bármily hihetetlen, de nem az agressziót hozza ki a gyerekekből, sőt elmondhatom, hogy ezek a gyerekek a hétköznapi életben is olyan értékeket képviselnek, amik sajnos egyre kevésbé jellemzők a mai fiatalokra. Gondolok itt elsősorban az udvariasságra, tisztelet a felnőttekkel és saját társaikkal szemben, és ami talán a legfontosabb, nem élnek vissza a Taekwon-do tudásukkal.

– Voltak-e balesetek, sérülések?

– Mint minden sportban itt is előfordulhatnak sérülések, balesetek. Gergőnek hála az égnek (vagy a szerencséjének) még nem volt olyan sérülése, ami orvosi ellátásra szorult volna, pedig a 4 év alatt rengeteg versenyen indult.

– Sok szülő fél attól, hogy a sport a tanulás rovására megy. Hogyan tudja összeegyeztetni Gergő a tanulást az edzésekkel, versenyekkel?

– A heti háromszor két órás edzések délután vannak, így még alsóban mikor hazajött a napköziből, jó is volt egy kicsit kikapcsolódni a hosszú iskolai nap után. Olyannyira nem ment a sport az iskola rovására, hogy büszkén mondhatom 1-4 osztályban végig kitűnő tanuló volt.

– Mivel jár ez a sport Nektek, szülőknek?

– Amíg kicsi a gyermek és kísérgetni kell, addig a szülőnek muszáj határozottnak lennie, ha esetleg az első pofonok után a csemetének már nincs olyan lelkesedése edzésre menni. Mi azonban azt tapasztaltuk, ha jó a társaság (itt pedig nagyon jó) a lurkó is örömmel megy.
Az anyagi vonzata, a havi szinten fizetendő tagdíj, a versenyekre való utazás költsége és a nevezési díj. Az önkormányzati támogatások ugyanis csak az edzések technikai feltételeinek biztosítását fedezik, a város nem tud annyi támogatást nyújtani, mint amennyi szükséges lenne a versenyeztetéshez is.
Azonban azt bizton állíthatom, ezek a dolgok azonnal elvesztik jelentőségüket, mikor egy nemzetközi versenyről, ahol több száz induló van aranyéremmel tér haza, nem is beszélve egy Európa Bajnokságról.

– Mit üzennétek a szülőknek, miért döntsenek pont a Taekwon-do mellett?

– Az önvédelemtől kezdve a tökéletes reflexig, a rúgásokon, ütéseken át, mindenre megtanít. Hatékonynak tartom, mert fejleszti a gondolkodást is, nem csak testi erőt igényel. Nem utolsó sorban pedig nagyon jó állóképességet és egyensúlyérzéket ad.

Köszönöm a lehetőséget, bízom benne, hogy sikerült egy kicsit bemutatnom ezt a sportágat és kedvet csinálni a szülőknek ahhoz, hogy ide hozzák a gyerekeiket, ahol szakmailag felkészült, ambiciózus, fiatal edzőktől sajátíthatják el a Taekwon-do harcművészetét, valamint egy jó és összetartó csapat tagjai is lehetnek.

Itt szeretném még megragadni a lehetőséget, ha esetleg olvassák ezt a cikket, sportot kedvelő vállalkozók, cégvezetők támogatásukat szívesen fogadjuk, mert ezek a gyerekek nagyon sok munkával nagyon szép eredményeket érnek el.
Sikereikről és az Egyesületről bővebb információt a Jászberényi Sportegyesület Kondor ITF Taekwon-do Szakosztály Facebook oldalán találnak.

Portré:
Klein Gergő 12 éves 4 éve Taekwon-dózik

Eredményei:
2012:
2 db ezüst (Országos Bajnokság)
2 db bronz (Lehel Vezér Kupa)

2013:
10 db arany (Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Országos Bajnokság)
2 db ezüst (Bosznia-Hercegovina)
2 db bronz (Szerbia, Országos Bajnokság)

2014:
3 db arany (Szlovákia)
1 db arany –Svájc-Európa Bajnokság
2 db ezüst (Lehel Vezér Kupa)
4 db bronz (Szlovákis,Szerbia, Tiszafüred, Lehel Vezér Kupa)
+1 db az önkormányzat által adományozott oklevél 2014 kimagasló sport tevékenységéért.

2015:
4 db arany (Lehel Vezér Kupa, Szlovákia, Zalaegerszeg – Kick boksz verseny)
5 db ezüst (Lehel Vezér Kupa, Románia)
4 db bronz (Cseh ország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina)