Mit csináltak nagyszüleink a hosszú téli estéken? Gyermekként még emlékszem azokra a vidám összejövetelekre, amikor még nem a tv és az internet jelentette a szórakozást, hanem az élvezettel végzett közös munka. Igen, a munka, hiszen ezeken a téli estéken összekötötték a kellemeset a hasznossal.
Ilyenkor összejött a család, rokonság, szomszédok, ismerősök és az együttlét során szórakozássá vált a munka. Kukoricát fosztottak, seprőt kötöttek, morzsoltak, csigát csináltak, hímeztek, varrtak, szőttek, kosarat fontak és még sorolhatnánk azt a sok hasznos tevékenységet, amit ilyenkor télvíz idején végeztek.

Sokan azt gondolják, hogy a falusi ember számára a tél a pihenést jelentette, holott akkor is értékes munkát végeztek.
És, hogy mitől teltek ezek a munkával töltött órák olyan jókedvűen?
A válasz nagyon egyszerű! Az együttléttől, a közös beszélgetéstől, énekléstől, a soha nem hallott történetektől, és attól, hogy a gyerekek észrevétlenül eltanulták szüleiktől, nagyszüleiktől a hagyományokat.

Jászalsószentgyörgyön most ezeknek a falusi estéknek a hangulatát, a falusi hagyományokat felelevenítő nosztalgiázásra hívja és várja az érdeklődőket a Helytörténeti kör a Civil Házba, ahol november 22-én pénteken a csigacsinálás fortélyaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A rendezvénysorozat második összejövetelére november 29-én kerül sor, ahol a szőnyegszövés mesterségét sajátíthatják el az odalátogatók.
Végül, december 13-án a pörkölt tortakészítés csínját-bínját tanulhatják meg a résztvevők.