Feloldották a szeptember 12-e óta tartó helyi zárlatot abban a juhászatban, amelynél két lépfeneesetet fedeztek fel a juhállományban. A feloldásra vonatkozó határozatot az illetékes járási főállatorvos a héten kedden adta ki – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A járványügyi nyomozás során feltárt elsődleges fertőzési forrás – egy régi használaton kívüli dögkút – izolálása érdekében megkezdett munkálatok rövidesen befejeződnek, már csak az úgynevezett szádlemezek beépítése van hátra – írták a tájékoztatóban.

A lépfenefertőzést Jászladányban egy 210 darabot számláló juhállományban mutatta ki az illetékes hatóság. Az utolsó állat szeptember 20-án hullott el, így szeptember 27-én a juhokat másodszor is beoltották lépfene ellen. A helyi zárlatot azt követően oldották fel, hogy újabb megbetegedés nem fordult elő.

A helyi zárlat feloldása nem érinti azt a rendelkezést, amely értelmében a tetemek elásásának helye lépfenével fertőzöttnek minősül. Az állattartóval szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága által tett feljelentés alapján rendőrségi nyomozás folyik ellene.

MTI