Hétfőn délután a Városháza dísztermében a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező Colas Út Zrt. lakossági fórumot tartottak Jászfényszaru város lakói számára a 32.számú főút Hatvan – Jászfényszaru közötti szakaszának felújításával kapcsolatosan.

A beruházó és a kivitelező képviselőit, valamint az érdeklődőket Győriné dr. Ceglédi Márta polgármester asszony köszöntötte, aki tájékoztatta a megjelenteket többek között arról is, hogy a Samsung és a magyar állam közötti stratégiai megállapodásban is szerepel a 32-es számú főút felújítása, mely nemcsak Hatvan és Jászfényszaru városok életében, hanem az egész térség szempontjából kiemelt szerepet tölt be.

Ezt követően a projektvezető tájékoztatta a fórum résztvevőit a projekt – főleg az itt élőket érintő – részleteiről. A burkolatfelújítás mellett, mely 7,50 méter burkolat szélességgel valósul meg, megtörténik a vasúti külön szintű átvezetés (felüljáró) és ívkorrekció kivitelezése, a két várost összekötő kerékpárút kiépítése, a 115 kN-os tengelyterhelés megerősítése, valamint padka és a vízelvezetés kiépítése is.

Felhívta a lakosság figyelmét, hogy az útburkolat szélesítése és a kerékpárút kiépítése fakivágással is jár, melyhez a szükséges engedélyekkel rendelkeznek. A polgármester asszony kérdésére válaszolva megerősítette, hogy természetesen a kivágott fák pótlását is tartalmazza a projekt.
A tervek nagy része már a tavalyi évben elkészült, megvannak a jogerős építési engedélyek és a területek nagy része is rendelkezésre áll. Igaz folynak még a kisajátítási eljárások néhány területet illetően, de megnyugtatott mindenkit, hogy addig nem lépnek senki földjére amíg legalább rálépési engedéllyel nem rendelkeznek.
Az építési munkák során igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a lakókat a lehető legkisebb mértékben zavarják.

A projekt összköltsége 3.592.425.614 forint, melynek 85 százaléka uniós forrás. A kivitelezés előreláthatólag 2015 május végére valósul meg. A régészek számára holnap megtörténik a munkaterület átadása, és remélhetőleg mielőbb megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, melynek első lépése az ívkorrekció töltésépítése lesz. Ezt követi a burkolat felújítás és a vasúti felüljáró kiépítése, és végül utolsó fázisként a kerékpárút megépítése. Az építési munkák során szakaszos útlezárásokra kell majd számítani az itt közlekedőknek.
Megtudhattuk, hogy a vasúti felüljáró kiépítését követően is megmarad a jelenlegi közút-vasút kereszteződés a mezőgazdasági gépek számára, így a gazdák továbbra is akadálytalanul megközelíthetik földjeiket.

A fórum során lehetőség nyílt a beruházáshoz kapcsolódó kérdések feltevésére, és természetesen a későbbiekben is állnak a lakosság rendelkezésére.