Formát öltött a legenda

A kissé borús szombat délelőtt ellenére zsúfolásig megtelt a jászok fővárosának főtere, ahol a jelenlévők 1995 után ismét Jászberényben köszönthették a Köztársasági Elnököt, ezúttal Áder János személyében, aki a Lehel vezér szobor avatóünnepségének díszvendégeként érkezett a városba.

A jelenlévőket dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere köszöntötte, aki nemcsak a városlakók, hanem az egész jászság köszönetét fejezte ki a nemes lelkű adományozónak, valamint az alkotóknak, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter szobrászművészeknek.

Áder János köztársasági elnök szoboravató beszédeben Babits Mihály – “Mi magunk vagyunk az emlék, a hagyomány hozzánk tartozik” – gondolatát idézte. A jászok őrzik és ápolják hagyományaikat, ahogy Jászberény is őrzi és tiszteli Lehel vezér és a Lehel kürt emlékét.
Áder János köztársasági elnök beszélt a közösség összetartó erejéről, a közös munka öröméről, a hagyományok nemzedékről nemzedékre történő átadásáról.
Hangsúlyozta, hogy Európában azoknak a nemzeteknek van jövőjük, amelyek őrzik hagyományaikat.
Ez a szobor formát ad a jászok hagyományőrzésének, otthonuk és hazájuk szeretetének – mondta végezetül a köztársasági elnök.

Ezt követően Bernhardt András zenetanár megszólaltatta a Lehel kürtjét, miközben Áder János köztársasági elnök, dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere és Pap Géza, a Lehel vezér szobor adományozója, Jászberény város díszpolgára leleplezte a szobrot.

Lehel vezér szobrát Szántó József lelkipásztor áldotta meg és kért szent áldást az egész város életére, majd Mező István lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez.

Az avatóünnepséget a Jászság Népi Együttes műsora zárta.

Az avatóünnepségen többek között részt vett dr. Kállai Mária Kormánymegbízott Asszony, Borbás Zsolt Megyei Közgyűlés Alelnöke, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője, Hortiné dr. Bathó Edit, dr. Dobos László a Jászok Egyesülete ügyvivője, Bolla János Jászkapitány.  .

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x