A hétvégén tartandó jász világtalálkozó tiszteletére az összes jászsági település címerét kivarrta gyöngyökből a jászberényi Sinka Istvánné, aki a varrás iránti szenvedélye mellett több százezer darabos gombgyűjteménye miatt is ismert a jászsági városban.
Miután tudomást szerzett arról, hogy idén Jászberényben rendezik meg a jászok világtalálkozóját, eltöprengett rajta, mivel járulhatna hozzá a sikeréhez, egyszerűen csak jött az ötlet a címerekkel – mondta el a Gombos Rozinak becézett nyugdíjas nő az MTI-nek.
Az aprólékos munkához tavaly novemberben fogott hozzá, előbb a címerek fénymásolt ábráit rögzítette egy-egy A5-ös méretű kemény papírlapra, majd utána látott neki az odaillő színű kása- és szalmagyöngyökből kivarrásukhoz. Naponta esténként 1-2 órán át dolgozott a gyöngyökkel. Mivel a címerek nem egyformák, az egyikkel gyorsabban, a másikkal lassabban haladt. Jászapátiéval például koronája, állatfigurái miatt nagyon megszenvedett – jegyezte meg.
Sokan azt hiszik, ragasztja a gyöngyöket a sablonra, és nagyon meglepődnek, amikor megtudják, hogy minden egyes szemet rávarr a papírlapra. Mivel többségében rendkívül aprólékosan kidolgozott a legtöbb jász település címere, neki is nagyon összpontosítania kellett – fogalmazott Sinka Istvánné.
Hortiné Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 18 gyöngycímert a jász világtalálkozó három napján, június 21. és 23. között a szintén Sinka Istvánné által kivarrt magyar címerrel és Lehel kürtjével együtt a múzeum belső udvarán vitrinekben mutatják be.

MTI