Hogyan működik az intelligens iskola?

Több mint félév tapasztalatai – Beszélgetés Gere Ferenc Smart School Sales Managerrel

Január 23-án adták át Magyarország első “okos iskoláját”, a világviszonylatban is egyedülálló jászfényszarui Samsung Smart Schoolt. Most szeptemberben pedig egy osztálytermet rendeztek be korszerű, digitális eszközökkel a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban. A Jászság Expón is találkozhattunk a Samsung Smart School-lal, ahol a digitális oktatás világába Gere Ferenc Smart School Sales Manager vezette be az érdeklődőket. Őt kértük beszéljen nekünk az átadás óta eltelt több mint félév tapasztalatairól, sikereiről.

Köszöntjük Önt a Jászságonline olvasói nevében. Örülünk, hogy elfogadta felkérésünket, amely által bepillanthatunk egy intelligens iskola mindennapjaiba. Bemutatná nekünk az iskolát?

– 2013 nyarán, a Samsung társadalmi felelősségvállalási programjának keretében kezdődött az előkészítése a jászfényszarui Smart School-nak. Az Önkormányzat is partner volt és jelenleg is az az iskola épületének átalakításában és a fenntartási költségeiben.
Szeptemberben kezdtük meg az építkezést, mellyel párhuzamosan folyt a pedagógusok felkészítése is. Nagyon sok problémát kellett megoldani a megnyitóig, de az azóta eltelt időszak igazolta, hogy mindkét fél részéről megérte, mert rendkívül hatékony és az országban is egyedülálló oktatási modellt sikerült Jászfényszarun megvalósítanunk.
Az elmúlt évben 95 általános iskolás diák és közel 40 felnőtt hallgató folytatott tanulmányokat a Smart School-ban.
Az oktatáshoz kialakított két digitális tanterem és az alagsorban levő laborok, minden igényt kielégítően segítik a diákok képzését.

– Ez egy teljesen új tanítási és tanulási módszer. Nincsenek könyvek, füzetek, íróeszközök csak interaktív tábla és táblagépek. A gyerekeknek bizonyára nem okozott problémát a tantermek felfedezése, de mennyire voltak nyitottak a pedagógusok az új ismeretek elsajátítására?

– A Smart Schoolba járó diákok ugyanazt a tananyagot tanulják, amit az iskolában a “normál” tantermek esetében tennék, csak más módszerekkel színezve az oktatást. Ez nem zárja ki az órákon a tankönyvek használatát, de nyilvánvalóan kevésbé van rá szükség. A pedagógusok között eleinte többen is szkeptikusak voltak önmagukkal szemben, a digitális technológia elsajátításának képességében, de óriásit változtak a program alatt. Ma már nem kérdés számukra, hogy bármilyen korosztályba tartozó, pedagógiai gyakorlattal rendelkező kolléga is tökéletesen el tudja sajátítani a legfontosabb ismereteket, majd professzionálisan használni az eszközöket és saját kreativitásával egy új világot varázsolni a gyerekek elé…
Azt hiszem, hogy a programnak ez volt az egyik legnagyobb tanulsága !

Az ünnepélyes átadáson dr. Facskó István Elnök Úr kihangsúlyozta, hogy várják az ország minden részéről a diákokat és pedagógusokat, kérte szervezzenek osztálykirándulásokat ide. Bizonyára több osztály megfordult már a Smart Schoolban az eltelt pár hónapban. Mondana erről is néhány szót? Hogyan juthatnak el ide az érdeklődők?

– A Smart Schoolban az elmúlt tanév alatt több mint 800 hivatalos látogató fordult meg , nemcsak Magyarországról. A legtávolabbi látogatóink Brazíliából érkezett diákok voltak, akiknek nagyon nagy élmény volt a Samsung Smart School.
A Pontvelem országos használt telefon gyűjtő akció keretében, 25 héten át, a heti akcióban nyertes iskolától fogadunk 25 főt, akik egy gyárlátogatáson is részt vesznek, és persze egy finom ebédet is kapnak tőlünk.
Ha az előre szervezett látogatásokon túl szeretnének hozzánk ellátogatni osztály közösségek, pedagógusok, akkor a rimocziakademia@gmail.com email címen lehet jelentkezni.

Úgy tudom a Samsung digitális oktatási programja 2013-ban indult el Európában, és a tervek szerint 2019 végéig több mint 400 ezer fiatal látja majd hasznát a programnak. Ezek szerint várható, hogy a közeljövőben Magyarország más településein is egyre több “smart osztály” kerül kialakításra?

-Igen, határozott terveink vannak arról, hogy Magyarországon minél több iskolában lehessen a Samsung eszközeivel és oktatási megoldásával tanulni. A programunk nem “csak” eszközöket tartalmaz, hanem szoftvereket , tanárképzést és folyamatos mentorálást is. Ez nagyon fontos, hogy eredményesen alkalmazhassák a digitális technológiát a pedagógusok az iskolai oktatásban. A Jászságban éppen az elmúlt héten nyitottunk egy tantermet, Jászberényben a Lehel Vezér Gimnáziumban. Reméljük, hogy további települések Önkormányzatai is a program mellé állnak, hogy az ott tanuló diákok is olyan kiváló körülmények közt tanulhassanak, mint a jászfényszarui vagy jászberényi gyerekek.

Köszönjük szépen a beszélgetést! Kívánunk Önnek és a Samsungnak további munkasikereket! Reméljük hamarosan egy újabb jászsági “smart osztály” átadásán találkozhatunk!

-bzs-

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x