2013. augusztus végi állapot szerint a projekt rekultivációs munkáinak készültségi állapota közel 90%-os.

A kivitelező a terveknek megfelelően 2013. október 2-án valamennyi munkaterületen befejezi a rekultivációs munkálatokat és megkezdődnek a műszaki átadás-átvételi folyamatok, melynek keretében az illetékes önkormányzatok visszakapják a rekultivált területeket.

A rekultivációs munkák állapota településenként az augusztus végi állapotok szerint:

Alattyán: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak építése van hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Jánoshida: A területen jelenleg a rekultivációs rétegek kialakítása történik, majd a munkálatok a növénytelepítéssel fejeződnek be.

Jászágó: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzembe helyezése.

Jászalsószentgyörgy: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzembe helyezése.

Jászapáti: A hulladék rostálása és elszállítása megtörtént. A rekultivációs munkák befejezéséig a terület rendezése és a növények telepítés vannak hátra.

Jászárokszállás: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak kialakítása van hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Jászberény: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak kialakítása vannak hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Jászboldogháza: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak kialakítása van hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Jászdózsa: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzembe helyezése.

Jászfelsőszentgyörgy:   Jelenleg a hulladék rostálása történik, a munkálatok a rostálást követően a hulladék elszállításával, a terület rendezésével, a növények telepítésével, valamint a talajvízfigyelő kút kiépítésével fejeződnek be.

Jászjákóhalma: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzembe helyezése.

Jászkisér: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a hiányzó növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzembe helyezése.

Jászladány: Jelenleg terület előkészítési munkák folynak.

Jászszentandrás: A területen jelenleg munkavégzés nem folyik. A munkálatok harmadik fázisában a befejező munkálatok zajlanak. Ekkor történik meg a növények telepítése és a monitoring kutak elkészítése, illetve üzem behelyezése.

Jásztelek: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak építése van hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Pusztamonostor: A rekultivációs munkálatok elkészültek, a növénytelepítési munkák és a talajvízfigyelő kutak építése vannak hátra a rekultivációs munkák befejezéséig.

Előzmények: A REGIO-KOM Kommunális Szolgáltató Társulás „REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás Jászberényi és Dél-hevesi kistérségében lévő 31 település felhagyott szilárd hulladéklerakójának rekultivációja” néven és KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0007 azonosító számon pályázatot nyert rekultivációra.

A projekt során 2011 és 2013 között megvalósul 31 település felhagyott és bezárt kommunális szilárd hulladéklerakójának rekultivációja. Ezek a lerakók semmiféle műszaki védelemmel nincsenek ellátva, többnyire bányagödrökbe, tavakba, mélyedésekbe behordott, vagy a települések határában egyszerűen csak lerakott hulladékról beszélhetünk. Az időjárás viszontagságainak kitett, takarás nélküli lerakók a környezetet csúfítják, szennyezik.

A projektben az alábbi települések vesznek részt: Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor, Átány, Boconád, Erdőtelek, Erk, Heves, Hevesvezekény, Kömlő, Pély, Tarnabod, Tarnaörs, Tarnazsadány, Tenk, Tiszanána, Visznek, Zaránk

Forrás: regiokom.hu