Honfoglalás kori leletegyüttessel gazdagodott a Jász Múzeum

A rendkívül ritka süvegcsúcsot, melyhez hasonló eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében, szerdán délután mutatták be a nagyközönségnek a  jászberényi Jász Múzeumban.

A leletanyag legértékesebb darabja az ezüst lemezből készült 11 centiméteres süvegdísz, melyet palmetták sora díszít. Emellett két berengári pénzérme, ruhadíszek, kengyelek, zablák, nyílhegyek és egy tűzcsiholó is a gyűjtemény része, melyet Hajzer Kálmán pusztamonostori lakos ajándékozott a múzeumnak.

Az egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttes bemutatásán Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszönetét fejezte ki az adományozónak nem csak a leletekért, hanem azért is, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy azok a Jász Múzeumban kerüljenek elhelyezésre.  A múzeumnak ugyanis eddig nem volt régésze, ezért régészeti gyűjteményét szakmuzeológus hiányában zárolták, most viszont ismét gyarapíthatják, és jövőre be is mutatják az érdeklődőknek.

A leletek fontosságáról dr. Fodor István a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója beszélt.  Kiemelte a süvegcsúcs jelentőségét, hiszen egész Kelet-Európában és Magyarországon is ez a második darab, ami előkerült, ráadásul ez teljesen ép, ellentétben a beregszászival, ami hiányos és törött volt.

A bemutató zárásaként Hajzer Kálmán mesélte el a jelenlévőknek hogyan kerültek birtokába az egyedülálló leletek.

-bzs-

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x