I. Jászkun Emlékülés

Rendkívül lélekemelő ünnepségnek volt a házigazdája a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat ma délelőtt a Megyeháza dísztermében. A Magyar Országgyűlés május 6-át, a Redemptió kihirdetésének, s egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította.

Ezen a napon a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiót lehetővé tevő diploma aláírását ünnepeljük, melyet Mária Terézia látott el kézjegyével. A nemzeti emléknaphoz kapcsolódva tartották meg május 9-én az I. Jászkun Emlékülést a Megyeházán, Szolnokon. Az esemény a nemzeti mellett a Jász Himnusszal és a Kun Miatyánkkal vette kezdetét, majd a Szolnoki Légierő Zenekar előadásában a Jászkun indulóra vonultak be a regnáló és emeritus jászkun főkapitányok, jász és kun kapitányok.

A több évszázados kapitányság intézménye 1876-ban szűnt meg. Azóta eltelt 138 év, ám az nem változott, hogy a kapitányi, főkapitányi tisztség nagy rangot és megtiszteltetést jelent napjainkban is. Ennek jegyében név szerint köszöntötték a személyesen megjelent kapitány urakat az ünnepségen.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: ” Önök itt ma nem vendégek, hanem őseink jussán ez az épület az Önöké is. A sors egy múltat és egy jövőt adott nekünk.”

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kunszövetség elnöke ünnepi beszédében kiemelte azt a megújulási készséget, makacs, nyakas kitartást, amely a két népben, az itt élőkben jelen van.

Dr.Szabó Tamás, Jászberény polgármestere elmondta, hogy az új parlament tagjainak ajándékként hamarosan át fogják nyújtani a Mária Terézia által aláírt diplomát.
Hortiné Dr.Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója Jászkun Autonómia címmel tartott érdekes előadást, melyet a jászberényi Árendás Gyermek Táncegyüttes és a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes műsora követett.

Az ünnepnap mérföldkő a Jászkunság történelmében.

Forrás: jnszm.hu

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x