Három nap önfeledt szórakozás. Ennek lehettem felnőttként részese az augusztus 14-16. között megrendezett Fény táborban Jászfényszarun. Három nap, három csodálatos helyszín és sok-sok kedves, mosolygós kisgyermek és kamasz.

Első nap a Vadászházhoz vezetett az utam. A hatalmas fák között jobbról is balról is takaros kis tanyák köszöntek rám. Csend és nyugalom volt mindenütt. A Vadászházhoz érve hangos gyerekzsivaj fogadott. A gyerekek körben álltak és egymásnak labdát dobálva neveket kiabáltak. Közelebb érve jöttem rá, hogy így tanulják meg társaik nevét.

Egy rövid tízórait követően már kezdődtek is a számháború előkészületei. A csapatok elrejtették zászlóikat az erdő mélyén, és elkezdődött a csata, mely gyermekkorom emlékeit elevenítette fel. Az arcokon látszott az izgalom és a félelem. Az előbbi a játék, az utóbbi az ágak között megbúvó pókok miatt, amit hangos sikoltozással adtak tudtul. A félénkebbek egy-egy termetes fa mögött rejtőzve vártak. A bátrabbak támadásba lendültek, próbálták minél jobban megközelíteni az ellenség táborát.


Ebédnél kicsit megpihentek a gyerkőcök, majd késő délutánig folytatódtak a különböző játékok.

Másnap új helyszínen, a Tájházban várták a programok a táborlakókat. Érkezésemkor már javában folyt a mézeskalácsok díszítése. A cukormáz nagyon finom lehetett, mert többen inkább a szájukba nyomták, mint a figurákra, de még így is csodálatos alkotások kerültek ki a gyerekek kezei közül.


A délelőtt csoportos ügyességi játékokkal folytatódott. Vidám kacagás töltötte be a Tájház tágas udvarát.
A délután az időközben megérkezett testvértelepülések (Bors, Zakliczyn) gyermekeivel közösen telt.

Harmadik nap a nyitott tanyák program részeként a Pethő tanyára látogattunk, ahol egy élményekkel gazdag nap várt.

A tanya bejárása és az állatsimogatás után a nagyobbak játékos angol foglalkozás keretében ismerkedtek a testvértelepülésekről érkezettekkel. Eközben a kicsik birtokba vették a tanyát. Néhányan a pulykákkal társalogtak, míg mások inkább a csacsi társaságát választották. A csibészebbek még a tojásokat is elhordták a pajtából. Biztosan elcsodálkozott a gazda mikor másnap a nyúlketrecben megtalálta.


A kézműves asztal mellet is gyorsan megteltek az ülőhelyek és már készültek is a remekművek. Péter bácsinak sem kellett csalogatni a gyerekeket, hamar híre ment a horgászbot készítésnek. Egy nád, pár méter damil, egy parafa dugó és végül a horog, és már sorakoztak is a kis pecások a vízparton.
– Tudod, mozgó csalira jobban jönnek a halak – szólított meg egy 5-6 év körüli kis srác miközben egy ficánkoló kukacot próbált a horgára tenni.


Igaza volt. A siker nem maradt el. Volt ám öröm, a vödörben meg egyre csak szaporodtak a halacskák.
Ebéd előtt a gyerekek is csobbantak egyet a tanyaépülethez tartozó medencében, majd teli hassal folytatódott a szórakozás tovább.

Jászfényszarun az augusztus 13-20. között megrendezett Fény napok és fesztivál részeként tartották a Fény tábort, melyen a helyi és a testvértelepülések gyermekei játékos foglalkozás keretében ismerkedhettek egymással és a várossal.