Ismét kevesebb lett a parlagfű Pusztamonostoron

A település Önkormányzata immár negyedik alkalommal hirdette meg a gyökeres parlagfű gyűjtési versenyt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzat Parlagfű-mentesítési Alap pályázatának keretében – tudtuk meg Sári Ferenctől, a település polgármesterétől.

Az első alkalommal szerény volt az érdeklődés, és többen nem is parlagfüvet hoztak be hozzánk. A második nekifutásunk már sikeresebb volt, hiszen több mint 24 ezer parlagfüvet gyűjtöttek össze a lelkes résztvevők. Ebben az évben figyeltek fel ránk és a szegedi székhelyű Mineral-Kies Kft. elszállította az összegyűjtött parlagfüvünket, melyet egy tudományos kísérlet sorozathoz használták fel.
Tavaly még többen és még többet gyűjtöttek, akkor a begyűjtött gyökeres parlagfű meghaladta a 30 ezer tövet, és egyre többen családostól vettek részt. Ez nagy öröm számomra, hiszen így a gyerekek már kiskorukban megismerkedhetnek a parlagfűvel. Mi is próbáljuk ezt elősegíteni, ezért a gyűjtés mellett minden évben rajzversenyt is hirdetünk a kicsiknek.
A nyeremény Alko típusú fűnyírót most Kecskés László vehette át az általa gyűjtött kereken 10 ezer darab gyökeres parlagfűért cserébe – mondta a település polgármestere.

Az egyik gyűjtő csalódottan mesélte, hogy az idén ugyanarra a helyre ment gyűjteni, mint ahol tavaly a 10 ezer tövet összeszedte és azt tapasztalt, hogy alig volt parlagfű, ezért nem sikerült neki most az első helyen végeznie.

A gyökeres irtás a parlagfű-mentesítés legjobb és leghatékonyabb módja. Lehet, hogy pár év múlva végleg kiirtják a parlagfüvet településükről?

Gratulálunk a résztvevőknek, a nyerteseknek és a szervezőknek!

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x