Jászszentlászló alapításának 140 éves évfordulója tiszteletére kerül megrendezésre a Bács-Kiskun megyei településen a VI. Civil Kulturális Nap május 1-én és 2-án, ahol  az érdeklődőket számos program és kiállítás várja.

A kétnapos rendezvény első napján Nagy András polgármester köszöntőjét követően az alapító települések, valamint testvértelepülések képviselői köszöntik a megjelenteket, majd a falualapítók Eredetoszlopánál felcsendül a Jász Himnusz.
A “Jászszentlászló anno..” című könyv bemutatását követően az alapítótelepülések (Jászfelsőszentgyörgy, Jásztelek, Jászdózsa, Jászjákóhalma) népdalköreinek kulturális műsora szórakoztatja a közönséget. A délután folyamán a színpadon fellép többek között a Csöröge színjátszó kör, a Hangász együttes, a Szanki citerazenekar, illetve 19 órától a Bugaci Tanyaszínház előadására kerül sor.
A kulturális programok mellett gobelin kiállítást, látványtárat, a falualapító települések fotóiból készült kiállítást is megtekinthetik az idelátogatók.

A rendezvény másnapján a sporté lesz a főszerep, hiszen a nap az óvodások biciklis felvonulásával veszi kezdetét, majd kispályás labdarúgással folytatódik. Ezt követően kerül sor a polgármesterek lovagi vetélkedőjére, majd a tűzoltók bemutatkozására. Emellett lesz íjászat, BMX és kosárlabda bemutató, családi vetélkedő és egy kis mozgás Mónus Katával.
Természetesen az evésről és ivásról sem feledkeztek meg a szervezők, ezért pálinkaverseny és főzőverseny is várja az eziránt érdeklődőket.
A nap zárásaként a helyi és környékbeli amatőr együttesek koncerteznek.

A kézműves foglalkozások mellett , ugrálóvár és népi játszóház is szórakoztatja a kicsiket.

Egy kis történelem:

“A jászkunok minden fáradozása ellenére a pénzbeli megváltás az idegen uralom alól igen vontatottan haladt. 1745-ben Mária Terézia uralkodásának kezdetén került sor a megváltásra. Szentlászló pusztát 4 jász település váltotta meg: Jákóhalma, Jászdózsa, Mihálytelek, Felsőszentgyörgy.

1873-ban alakult meg a község. (Ez a tény szerepel az 1874-es kalendáriumban is.) A nádor a megalakulást hitelesítette a császári udvarnál is. A falu az eddigi Pusztaszentlászló nevet Jászszentlászlóra változtatta azzal az indokkal, hogy a terület első birtokosai a jászok voltak.”

(Részlet Jászszentlászló történetéből)

VI. Civil Kulturális Nap részletes programja