Köszöntöm a hagyományokat nagyon szépen őrző dalköröket, nagy élmény volt hallgatni őket. Köszönöm, hogy eljöttek településünkre és gazdagították hagyományőrző rendezvényünket, mert a dalon, a zenén és a szövegen keresztül igazi hagyományőrzést sikerült teremteni – fogalmazott dr. Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere a XXIII. Hagyományőrző Dósai Napok díszünnepségén.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a jászdózsaiak vendégszeretetéről és az emberi kapcsolatok fontosságáról beszélt köszöntőjében.
Pár héttel ezelőtt Jászapátiról elindultunk Mátraverebély-Szentkútra egy gyalogos zarándoklattal. Olyan szép volt a fáradtságos nehéz napon amikor Jászdózsa határában a keresztnél a jászdózsaiak fogadtak bennünket, és együtt kísértek be a jászdózsai templomba. Szép volt és jó volt az a vendégszeretet, amit kaptunk az ebédnél. Köszönjük a jászdózsaiaknak, hogy vendégül láttak bennünket – fogalmazott Pócs János.

Ezt követően dr. Szerencsés István polgármester az Önkormányzat által adományozott kitüntető díjakat adott át a település életében kifejtett kimagasló tevékenységükért az alábbi személyeknek:
Vajda Anna Mária – Jászdózsáért kitüntető díj
Bodonyi Gyuláné – Közszolgálati Életműdíj
Zsidei Andrásné – Közszolgálati Életműdíj

Miden év július első hétvégéjén, Sarlós Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva rendezik meg Jászdózsán a Hagyományőrző Dósai Napokat..
Az egykori híres kápolnabúcsú napján megrendezésre kerülő Dósai napok a település legrangosabb kulturális eseményének számít. A háromnapos rendezvénysorozat szervezői színes programokkal és őszinte vendégszeretettel várták a településre látogatóak az idei évben is. A különböző kiállítások mellett lehetőség nyílt íjászkodásra, sétakocsikázásra, horgászásra, de jászsági ízek főzésében is összemérhették szakértelmüket az érdeklődők.
A szombati napon került sor a Jászsági dalos találkozóra, a jászsági dalkörök viseletes felvonulására és a Díszünnepségre, majd vasárnap ping-pong versennyel és labdarúgótornával zárult a XXIII. Dósai Napok rendezvénysorozat.