Szent Mihály napja a Jászságban

A Jászság települései is bekapcsolódnak a Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozatba, hogy felhívják a figyelmet a jászsági csodákra, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.
A jászsági települések programjai a múltbéli és jelenkori értékek bemutatására és közösségformáló erejére épülnek.

Szent Mihály napját a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, a tavasszal kihajtott állatokat ilyenkor terelték vissza, s ez volt a pásztorok elszámoltatásának és az elszegődéseknek az időpontja is, illetve ekkor kezdődött az őszi lakodalmak ideje.

Ezen hagyományhoz kapcsolódva, ezeket felelevenítve Alattyánon hajnal hasadásig tartó lakodalmas mulatságot, Pusztamonostoron pedig Mihály-napi menyegzőt tartanak. A menyegzőn egy hangulatos szertartás keretében megújíthatják egykori esküjüket azok a házaspárok, akik így is szeretnék kifejezni egymás iránti szeretetüket.
Emellett Alattyánon erőemberek versenyét is rendeznek, valamint szentmisén emlékeznek a település elhunyt cigányzenészeiről.

Jászapátin a kulturális programok mellett csikós bemutató is várja az érdeklődőket, valamint fellépnek a Jászmagyarok együttes szólistái.

Jászboldogházán főzőverseny, operett előadás és retro disco, Jásziványon tájház átadás, a települést bemutató filmvetítés és kézműves foglalkozás színesíti a programokat.

Jászberényben számos más tartalmas időtöltés mellett Mihály-napi vásár és sokadalom, szüreti mulatság és táncház, Jászfényszarun sportnap, helytörténeti vetélkedő és aszfalt rajzverseny várja az érdeklődőket.

Jászfelsőszentgyörgyön a már hagyománnyá vált szüreti felvonuláson vehetnek részt a programokra kilátogatók.

Jánoshidán a Stand Up Comedy Beliczai Balázs előadását követően kerül sor a Mihály-napi tűz meggyújtására, Jászkiséren pedig kispályás labdarúgó bajnokság és gyermekműsorok kerülnek megrendezésre.

“Az ember a szíve mélyén örökké odavaló, ahol született.” (Tamási Áron)

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x