A Kutyákkal az Életért Alapítvány újabb vakvezető kutyát adott át a Baráthegyi Vakvezető-kutya Iskolának, ahol megkezdi pályafutását egy látássérült honfitársunk mellett.

Jampi 8 hónapja, megunt kutyaként került alapítványunkhoz. A képességfelmérést követően az egészségügyi vizsgálatokkal és az ivartalanítással elkezdődött új élete. A varratszedést követően kezdetét vette a több mint 6 hónapon át tartó kiképzés.

Naponta többször felbukkantunk  Jászberény utcáin, kibuszoztunk a vasútállomásra és a bevásárló központokhoz. Felsétáltunk az Áruház aulájában lévő lépcsőkön, beültünk egy kávézóba, mert azt is meg kellett tanulnia, hogy nyugodtan csomagolja össze magát a gazdi széke alatt, amikor éppen erre van szükség.

Egy képzési ciklusban kutyáink megtanulják értelmezni a járda, a zebra, az úttest, az ajtó és még sok más fogalmat. Megtanulják pl. megkeresni a gyalogátkelőhely jelzőgombját, vagy megkeresni egy bolt bejáratát, valamint azt is, hogyan kell elkerülni azt az autót, amely a járdát félig elfoglalva parkol.

A legfontosabb azonban mégiscsak az, hogy megértsék: a mellettük haladó ember az ő információikra hagyatkozik és csak rajtuk múlik, hogy beleesik e pl. a tegnap óta a járdán ásott gödörbe, vagy jelzéseik segítségével észreveszi azt. Összességében egy csomó olyan praktikus dolgot sajátítanak el, ami segíthet egy vak társunknak élhetőbb életet élni.

Jampi jelesre vizsgázott, de ez még csak a kezdet. Össze kell hangolódnia azzal az emberrel, akit élete végéig óvni, védeni, vezetni fog. Ebben a feladatban a Baráthegyi Vakvezető-kutya Iskola Alapítvány munkatársai segítenek neki.

Forrás: segitokutya.eu