Újra öltünk, örökítünk – Jánoshidán is sikerrel zárult a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája által tavaly ősszel a megye öt településén a hímzőkörök hagyományának újraélesztéséért indított „Újra öltünk, örökítünk” program.

A hímző szakkört, melyhez a helyi Zagyva-híd Közösségi Ház adott otthont, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagja, Szabó Pál Antalné népi iparművész vezette. A szakkör tagjai elsősorban a nyugdíjas korosztályt képviselték, s örömmel fogadták a programot: aktívan részt vettek a foglalkozásokon, beszélgettek, a kézműves tevékenység alatt közösen énekeltek. A szakkörnek híre ment a településen, és a részvevők létszáma ingadozóvá vált, hiszen a dolgozó tagok munkaidejükhöz igazodva tudtak csak csatlakozni a csoporthoz.

A hat hónap alatt elsősorban a jászsági szűcshímzés motívumait ismerték meg és tették magukévá a részvevők, de a programot záró kiállításon helyet kapott néhány baranyai, kalocsai és matyó mintával díszített terítő, párnahuzat is.

A foglalkozások sorát egy kézműves tárlat zárta, melyet Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitott meg 2015. április 14-én. A megnyitó ünnepségen közreműködött a Hidi Asszonykórus, vidám dalcsokorral örvendeztetve meg a közönséget.

A Zagyva-híd Közösségi Ház vezetője, Szöllősi Sándor örült a program megvalósulásának, s bízik abban, hogy a település asszonyai – akár kezdők a hímzés területén, akár már gyakorlottak benne – csatlakoznak a kis csoporthoz, s jó hangulatú órákat töltenek el együtt az intézményben.

Forrás: nmi.hu

Szerző: Farkas Kató

Fotó: Salló Dorottya, Dian Krisztina, Farkas Kató