Jász-Lajosmizse kézművesei

Egyedülálló kezdeményezéssel büszkélkedik Jász-Lajosmizse város. Maroknyi kézműveseinek törekvése indította el útján azt a vásársorozatot, ami minden hónapban megrendezésre kerül a város művelődési házában.

Az ötlet megvalósítása Vinnainé Csurpek Ágnes keramikusnak köszönhető, aki nem csak egyedi termékeivel lepte meg a közönséget, hanem természetes alapanyagokból készült lekvárokkal, savanyúságokkal. Mindezek tartósítószer nélkül.
Figyelmet érdemel az a szakkör ahol az érdeklődőket az agyagozás és a kézművesség szeretetére tanítja.

A csapat állandó tagja Kiss Márta cukrászmester, egy tradicionális cukrász család gyermeke. Egyéni vállalkozóként viszi tovább örökségét. Teljesen új termékekkel igyekszik helytállni, és bizonyítani azt, hogy nem hiába kapta szüleitől rátermettségét, kitartását. Az egészséges életmódra nevelés tükrözi süteményeit, kekszeit. Bioalapanyagokból készülnek a  reform és diabetikus finomságok. Új termékcsaládjukat, a Régimódi Kekszeket, 2013. szeptemberében a VFM, az OMÉK Élelmiszer Különdíjával jutalmazta.

Lajosmizse büszkesége Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség Elnöke, különleges ízesítésű édességeivel nem csak az itteni vásáron arat sikert, hanem az ország egész területén különböző fesztiválokon és rangos eseményeken.
Egyik álmát váltja valóra április elsején, mikor megnyitja saját édességboltját.  A kínálatban csokoládék, cukorvirágok, grillázstorták, amiket egyedi  kérésekre is elkészítenek.
Megkóstoltam a mákos, a mandulás és az aszalt sárgabarackos-diós-homoktövises grillázsokat és egy élményben volt részem. A februári csokoládéünnep alkalmából a Szegedi Dóm másolatát készíti el, amihez kitartást és türelmet kívánok neki.

Skultéti Árpád tájképfestő és tűzzománc készítőt munkái elismerésekét díszpolgári címmel tüntette ki szülővárosa 2004-ben, és még számos díjjal büszkélkedhet. 1972-2000 között a Belügyminisztérium hivatásos bűnügyi szakterülete mellett a 80-as években kezdődött a művészet iránti szeretete, mikor grafikai eszközökkel(ceruza,szén,pasztell,akvarell) kezdett rajzolni. 1988-ban ismerkedett meg a tűzzománc készítés technikájával, mellyel leggyakrabban történelmi alakokat, népmesei, balladai, régi és új címereket jelenít meg. A művelődési ház műhelyében tanítja a tűzzománc ismereteit.

Említésre méltó Czigány Erika, aki már gyermekkora óta érdeklődést mutat a kis apróságok iránt. Réz, csont, fa és üveg gyöngyök, terrakotta, textil mind-mind természetes alapanyagok, és nyakláncok, fülbevalók, karkötők, pici ajándék tárgyak, díszek készülnek belőlük. Egyedi tervei alapján használja fel a pénz érméket is.

Kollárné Sarkadi Évát a sajtkészítés királynőjének is nevezhetjük, mert finomabbnál finomabb sajtokat készít háztáji tejből. Különböző ízesítésű, fokhagymás, csípős paprikás, medvehagymás, diós és még sorolhatnám.

Érsek József a gyógynövények  ismert szakértőjeként vigyáz a vásárlók egészségére. Minden betegségre tud ajánlani kenőcsöket, teákat, tinktúrákat, cseppeket. Saját maga termeszti és gyűjtögeti a növényeket, amiket aztán nagy gondossággal készít a legjobb tudása szerint.

Faipari tevékenységgel foglalkozik Ötvös Éva, aki még csak a tavalyi évben kezdte vállalkozását. Egyedi apácarácsos virágtartók, díszkutak, díszkerítések,és a vásárlóinak különleges kérései alapján bővítette kínálatát. Igény szerint gyermekjátékok, bölcsők, hintalovak, kincsesládák, asztalok székek készülnek. Legújabb termékei a szalvéta technikával díszített díszdobozok, teafilter tartók. A fa szeretetét volt munkahelyének és munkaadóinak, az  Árva József kft.-nek köszöni, ahol hosszú évek alatt tanulta meg, milyen lehetőségek rejlenek akár egy darab hulladékban is.

Ezzel a kis bemutatkozással remélem felkeltettem leendő látogatóink érdeklődését. Mindenkit nagy szeretettel várok  következő vásárunkra amiről a későbbiekben tájékoztatom Önöket.

Jász-Lajosmizse város kézműveseinek terveiről, sikereiről és álmairól, ne legyen kudarcom, de arról is olvashatnak következő írásomban.

-otvoseva-

Kép forrása: I Love Lajosmizse

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x