Jászágó és Jászivány is szerepel a programban

A Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlése 10 millió forinttal támogatja azt az egészségügyi szűrőprogramot, amelynek idei folytatásaként az ezer lélekszám alatti települések lakosai kerülnek ismét sorra – mondta Kovács Sándor, az önkormányzati testület elnöke pénteken a szűrés egyik állomásán, Mesterszálláson tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint 2009 óta folyik szűrőprogram a megyei önkormányzat, a szolnoki Hetényi kórház és az érintett települések önkormányzatainak együttműködésével. Az első ütemben az ezer lakosúnál kisebb, második ütemben a 1000 és 1500 közötti, harmadik ütemben pedig az 1500 és 2000 népességszámú településeken végeztek szűrést.

Mivel az ezernél kevesebb lakosú falvakban 2010 tavaszán befejeződött a szűrés, az eltelt idő indokolttá tette, hogy ezeken a településeken újra tartsanak vizsgálatokat – tette hozzá.

Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója arról beszélt, hogy egy egészségügyi intézmény elsődleges feladata ugyan a gyógyítás, de a megyei kórház szakemberei komoly megelőzési tevékenységet is folytatnak.

A kihelyezett, kistelepülési szűrések kötetlenebb közegben zajlanak, így többen veszik a bátorságot, hogy megvizsgáltassák magukat. Sok komoly problémát tudnak megelőzni ezekkel a szűrésekkel – jegyezte meg, hozzátéve: kollégái azonnal előjegyzésbe veszik azokat a betegeket, akikkel további teendő merül fel a vizsgálatokon.

(MTI)

Kép forrása: jnszm.hu

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x