A híres fiúkollégium – az én emlékeimben még így él a Jászapátin ma átadásra kerülő impozáns épület, melyben a város új bölcsődéje kap helyet.

Az Önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően közel 148 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újította fel a jó ideje már üresen álló épületet.

A volt kollégium épület állaga olyannyira leromlott, hogy az alapokig le kellett bontani a falakat, s csak ezután kezdődhetett az új elképzelések kivitelezése az épület műemlék jellegének megőrzése mellett.

A régi bölcsőde épülete ugyanis már nem felelt meg a szakmai előírásoknak, az épület falainak felvizesedése miatt egészségtelenné vált a kicsik további elhelyezésére, illetve felújítására és bővítésére az állaga, valamint a helyi adottságok miatt nem volt lehetőség, ezért döntött a Városvezetés az István király út 32. szám alatti Horváth kúria átalakítása és felújítása mellett.

A most átadásra váró épület már minden tekintetben megfelel a szakmai követelményeknek, valamint a lakosságnak is, hiszen működési rendje az ő igényeikhez igazodik, illetve a férőhelybővítésnek köszönhetően az eddig helyhiány miatt elutasított gyermekek szülei számára is lehetőség nyílik a szolgáltatás igénybevételére.
A projekt a szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása mellett a nők munkaerő piaci integrációját is megkönnyíti.

Az épület ünnepélyes megnyitójára és megszentelésére október 16-án délelőtt 9 órakor kerül sor, ahol beszédet mond dr. Lengyel Györgyi az Emberi erőforrások Minisztériumának Közigazgatási Államtitkára, Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti város polgármestere, Horváth Gábor a Horváth kúria örököse, valamint Kalmárné Nagyistván Erika intézményvezető.