Európai uniós támogatással jövőre elkészül Jászárokszálláson a települést időről időre elöntéssel fenyegető Szarv-ágy-patak védműve; a felső-jászsági kisváros eddigi legnagyobb árvízvédelmi beruházása több mint 320 millió forintba kerül – közölte Gergely Zoltán (független) polgármester az MTI-vel.

A patak gátjának kiépítését már évek óta tervezték, de anyagiak híján csak 2014-ben foghatnak hozzá a környezetet átalakító építkezéshez – tette hozzá.
Rámutatott: a Szarv-ágy-patak azért jelent veszélyt a településre, mert nagy esőzések idején összegyűjti a Mátrából lefolyó vizeket, ilyenkor vízszintje a többszörösére, esetenként a tízszeresére emelkedik. 1999 óta eddig ötször, legutóbb 2010-ben duzzadt veszélyes méretűre az amúgy csendes vízfolyás – jegyezte meg.

Gergely Zoltán beszámolt arról, hogy a védmű megépítésének engedélyezése befejeződött, az eljárás utolsó elemeként az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is jóváhagyta a terveket.

A munka a közbeszerzés lebonyolítását követően, várhatóan jövő tavasszal kezdődik meg. A Jászberény felé vezető út hídja és a vasúti híd közötti patakszakasz földgátat, illetve szögtámfalat kap, amellyel mintegy 400 lakóingatlant és a város ipari parkjában lévő üzemeket védik meg. Az előzetes ütemezés alapján 2014 szeptemberében fejeződhet be a beruházás.

Jászárokszállás az elnyert 300 millió forintos európai uniós támogatás mellett az önerő alapból további több mint 21 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

(MTI)