Jászberényben a megváltásra emlékeztek

A jászok és a kunok utódai közösen emlékeztek Jászberényben a redemptióra. Az országgyűlés idén februárban nyilvánította emléknappá május 6-át, melyen a 269 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk. Zsúfolásig megtelt a Déryné Rendezvényház díszterme ünneplőkkel, akik az esemény keretében fejezték ki tiszteletüket az elődök emléke előtt. A díszünnepségen részt vett Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is.

A Jászságban, illetve a két Kunságban az elmúlt években rendszeresen megemlékeztek a megváltásra. Idén azonban első alkalommal már országos emléknap keretében idézik föl ezt az egyedülálló történelmi példát. Az egykori Hármas Kerület több éves küzdelem után vér nélkül váltotta meg szabadságát, és ezzel együtt szerezte vissza a már ötszáz éve birtokolt kiváltságát.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a jövőben is Jászberény ad otthont a közös ünnepségnek, majd átadták a Jászkunság Hagyományőrzéséért díjat. Az elismeréseket a kapitányok tanácsa tagjainak szavazatai alapján a Kiskunságból Ficsor József egykori polgármester, a Nagykunságból dr. Bartha Júlia néprajzkutató, a Jászságból pedig Hortiné dr. Bathó Edit néprajzkutató, a Jász Múzeum igazgatója kapta.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x