Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet; a Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet – mondta el Szabó Tamás polgármester kedden az MTI-nek.

Jászberény hat tagú küldöttsége (melynek tagja volt Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője) az elmúlt héten tett látogatást a tartományi központként jegyzett, fél millió lakosú iráni városban, és ekkor történt meg a mű avatása.

A 10 millió forint értékű emlékművet Sisa József iparművész készítette tűzzománc technikával, hagyományos rekeszzománcból és ékszerzománcból.
A négy méter magas zománc-fém plasztikát egy vízfelületen helyezték el, melynek aljára fehér homok került, így a nap hatására visszatükröződnek az alkotás színei.

Szabó Tamás közölte: a vendéglátók jövőre viszonzásul egy Iránban sok helyen használt szerkezetet, a víz hűtésére szolgáló széltornyot, illetve annak arányos változatát küldik majd el a Jászság központjába.

A két város vezetői aláírtak egy szándéknyilatkozatot a kapcsolatok jövőbeni bővítésére. Ez magába foglalja kulturális téren a művészeti együttesek vendégszereplését, tárlatok megrendezését. Szándék van a gazdasági együttműködés kialakítására is.

Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol aláírták testvérvárosi egyezményt. Azóta a Jászság központjában több iráni küldöttség megfordult, s a perzsa ország kiállításokon, műsoros esteken adott ízelítőt hagyományaiból, kultúrájából.

Forrás: jaszokegyesulete.hu