Jászsági ivóvízminőség-javító beruházás

A Jászságban nyolc településen több mint nettó 1,8 milliárd forintból valósul meg az a beruházás, amely után egészséges ivóvizet kapnak a településen élők.
Az Új Széchenyi Terv keretében elkezdődik a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztése, amely több mint 30 ezer főt érint. A beruházás nettó költsége 1.802.415.000,- Ft. Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatás 1.523.070.036,- Ft, a 279.344.964,- Ft különbözetet a BM önerő alapból finanszírozza a Társulás.

Az érintett települések: Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor.

A projektben előirányzott ivóvízminőség-javító beavatkozások szükségességét az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv határozza meg, amely 1998. december 25-én lépett hatályba. A 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet határozza meg az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékeket, a rendszeresen, illetve időszakosan végzendő vizsgálatok számát. A rendelet hatálya kiterjed az emberi fogyasztásra szolgáló ivóvíz minőségi követelményeire és a vízminőség ellenőrzési rendjére. Ezt a rendeletet időközben módosították, így a rendelet és mellékletei – a vízminőségi ellenőrzés részletes szabályozásán túlmenően – településenként mutatják be a határérték feletti ivóvíz-minőségi paramétereket, illetve a tervezett vízminőségi célállapotot kielégítő fejlesztési teendőket.

A projekt részét képező vízműveknél az eltávolítandó szennyező anyagok, a határérték feletti vízkémiai paraméterek esetenként eltérőek. A megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia minden település számára előirányzásra került.

Tervezett technológiai munkálatok között szerepel, szinte minden településen gáztalanító, vas-, mangán, ammóniumeltávolítás, egyéb mechanikai tisztítások. Alattyánban, Jásziványban, Jászkiséren és Jászladányban ez kibővül az arzénmentesítéssel. A nyolc település összes napi csúcs vízigénye: 7800 köbméter, napi technológiai kapacitás közel 400 köbméter/nap.

Vízkezelő épületeket, kutakat újítanak fel, de létesülnek újak is. Közel 8 km-es csővezeték kerül lefektetésre.

A program tartalmazza a teljes meglévő vízhálózat – a nyolc településen kb. 207 km hosszban – mosatását, mosató pontok (aknák) kiépítését, rekonstrukcióját a bekerülési költségek max. 20 %-ig elszámolható költségben.

Az építés ajánlati értéke 1.630 millió Ft, amely várható megoszlása a települések között a tervezett műszaki tartalommal: kb. 140-160 millió Ft Alattyán, Jánoshida, Jászboldogháza, Jászivány, Pusztamonostor, kb. 250 millió Ft bekerüléssel Jászapáti, Jászladány, kb. 400 millió Ft bekerüléssel – Jászkisér (itt egy külső településrész, Szellőhát bekapcsolása tervezett a vízhálózatba.)

Ünnepi beszédet mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, és Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti város polgármestere, a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke, majd elhelyezték az alapkövet jelképező időkapszulát.

Forrás: eufejlesztesek.hu

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x