Jubilált a város

Ez évben ünnepli újbóli várossá avatásának húsz éves jubileumát a dinamikusan fejlődő jászsági kisváros, Jászfényszaru. Ez alkalomból augusztus 19-én rendezték meg a programsorozat kiemelt eseményét a “20 éves a város” díszünnepséget.

A gyönyörű napsütéses délután a meghívottak, a településről elszármazottak, a város lakói izgatottan gyülekeztek a  Művelődési Ház előtti parkban, hogy a Bolla János jászkapitány által vezetett Főtéri sétán megcsodálhassák a megújult városközpontot és épületeit, melyeket az Önkormányzat képviselői mutattak be a megjelenteknek.
A több mint 1,0 Milliárd forint mértékű projekt a sikeres funkcióbővítő városrehabilitációs pályázat, önkormányzati saját forrás, valamint egyéb pályázati források eredményeként valósult meg.

A séta első állomásaként a volt Pedagógus Ház helyén megépült Üzletház épületét tekinthették meg az érdeklődők, mely önkormányzati tulajdonú szolgáltatóházként fog működni. Másodikként a Cserháti testvérpár megújult Privát Diszkont üzlete került bemutatásra, ahol mintegy 50 négyzetméteren lehetőség nyílik majd a helyi termelők termékeinek értékesítésére is.
Tóth Tibor a Fényszaruiak Baráti Körének Elnöke mutatta be a séta következő állomását a Rimóczi kastélyt és a Zenepavilonnak helyt adó multifunkciós közösségi udvart és rendezvényteret. A Rimóczi kastélyban a közeljövőben A Samsung Smart School and Academy működik majd az Önkormányzat és a Samsung Electronics Magyar Zrt. megállapodásaként.
Új köntösbe öltözött a Régi Kaszinó épülete is, melyben egy konferenciaterem is kialakításra került a kor igényeinek megfelelően.

A Városgondnokság megújult épületének bemutatása során Zsámboki Sándor elmondta, hogy a megújult épületekben a legkorszerűbb hőszivattyús technológiával biztosítják a hűtést és fűtést.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony a Városháza épületének, – melynek földszintjén kap helyet a Kormányablak – bemutatása során megköszönte a Képviselő-testület munkáját segítő szakértők munkáját. Ezt követően Sári Ferenc Pusztamonostor község polgármestere átadta a település Önkormányzatának ajándékát az új Városháza épületét ábrázoló festményt.
A Főtéri séta utolsó állomásaként a Templomkertben Sándor Sándor önkormányzati képviselő szólt a Főtér parkosításáról, a Római Katolikus Templom keresztjének újra aranyozásáról.

A Díszünnepség a Rimóczi kastély szomszédságában található parkban folytatódott, ahol az ünnepséget Jászfényszaru város szülöttje, Cserháti Ágnes konferálta.
A vendégsereglet a Himnuszt Bolla János második ciklusú regnáló jászkapitánnyal együtt énekelte, majd Veres Péter: Én nem mehetek el innen című versét hallhatták a jelenlévők Kovács Tímea előadásában. Ezt követően Szabó Krisztina és Nagy Judit gyönyörű énekhangja kápráztatta el a közönséget.
A Szent István ünnepkörhöz kapcsolódóan Szabóné Dávid Erika Jász asszony adta át az új kenyeret az őstermelők nevében a polgármester asszonynak, aki ezt követően dr. Szabó Tamás országgyűlési képviselő úrral köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter szavait hivatalos elfoglaltsága miatt Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti város polgármestere tolmácsolta, majd szólt a példás fejlődésről, az itt élő emberek szorgalmáról, kitartó munkájáról:”Egy tölgyfára kétféleképpen lehet feljutni, vagy felmászik az ember, vagy ráül egy makkra és várja a csodát. A jászfészaruiak nem vártak a csodára, tettek és tesznek érte.”

Dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja köszöntőjében szintén az emberek összefogását, a jász öntudatot méltatta. Dr. Lengyel Györgyi az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közigazgatási államtitkára többek között azon megvalósult projektekről beszélt, melyek elősegítik az itt élők esélyegyenlőségét.

Az ünnepi köszöntőket követően IV. Béla szobrának leleplezése előtt dr. Facskó István a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke köszöntötte az ünneplőket, majd átadta a Samsung ajándékát a jubileum alkalmából.

IV. Béla szobrát az alkotó Győrfi Sándor mellett, Szabó Imrefia Béla, dr. Facskó István,  valamint dr. Kiss Zoltán leplezte le. Kiss Gábor esperes, plébános, érseki tanácsos id. Zsámboki Sándor közreműködésével megszentelte az alkotást, mely a Rimóczi kastély melletti parkban tiszteleg a történelmi emlékek előtt.
A megszentelési ceremónia után Görbe Jánosné átadta az espres úrnak felajánlását, egy saját készítésű, helyi szűcsmintákkal díszített oltárterítőt, mely a 2018. évi redempciós ünnepségen díszíti majd a város templomát.

Az ünnepi műsorban a város szülöttje, Csomor Csilla szavalatát követően Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony dr. Voller Erika jegyző asszony közreműködésével átadta Szabó Imrefia Béla alkotását, a IV. Béla érmeket azon személyek számára, akik sokat tettek a város fejlődéséért. A Polgármester asszony hangsúlyozta, hogy sokan vannak, akik e érmet kiérdemelték, de most minden arra érdemesnek nem tudják átadni, viszont az év folyamán megrendezésre kerülő ünnepségeken sort kerítenek rá.

A Városi énekkar külön e jeles évfordulóra átdolgozott meglepetés dalát követően a külföldi delegációk és testvérvárosok (Zakliczyn, Bors, Gát) képviselői nevében a lengyelországi Zakliczyn település polgármestere üdvözölte a húsz éves várost, tolmácsolta települése jókívánságait.
Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony megragadta az alkalmat, és példaként állította nemcsak a város, de az egész ország elé a lengyel polgármestereket, és elmondta, hogy amikor náluk járt barátságban fogadta őt az akkor megválasztott és a leköszönt polgármester. Ezen apropóból szólította a város előző jegyzőjét, Mészáros Lászlót és a jegyző asszonyt, akik szintén az együttműködés jó példáját bizonyítják.

Az Iglice Gyermeknéptánc Együttes Bökönyi táncait követően az ünneplők Bolla János jászkapitánnyal együtt énekelték el a Szózatot, majd a Városháza dísztermében folytatódott az ünnepség a városi kitüntetések átadásával.

Az érdeklődők ellátogathattak az Ízek fesztiváljára is, ahol ételbemutató és kóstoló várta őket. A nap zárásaként a Szolnoki Szimfonikus Zenekar népszerű filmzenékkel szórakoztatta a közönséget, s végül Tűzijátékban gyönyörködhettek az összegyűltek.

Az eseményről készült fényképeinket megtekinthetik Facebook-os oldalunkon!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x