Csaknem 3,5 milliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó német Rosenberger cég magyarországi leányvállalata, a fejlesztéssel 250 új munkahely jön létre a jászárokszállási üzemben – jelentették be hétfőn Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A következő két évben megvalósuló fejlesztés keretében a Rosenberger Magyarország felépít egy új, 5 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, és új, korszerű gépeket állít üzembe.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás ünnepélyes bejelentésén elmondott köszöntő beszédében kiemelte: a német beruházásoknak meghatározó a szerepük a magyar gazdaságban. Nagyjából 6 ezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és a Magyarországra érkezett összes külföldi működőtőke negyede származik német vállalatoktól, ezek összértéke csaknem 20 milliárd euró.

A miniszter megjegyezte, a jászárokszállási beruházás ismét nagyon komoly jele annak, hogy a német gazdaság és a német befektetők bíznak a magyar gazdaságban. Szijjártó Péter kiemelte, a Rosenberger csoport magyarországi tevékenysége elsősorban az autóiparhoz kapcsolódóan növekedett az elmúlt időszakban, és kifejezetten azokon a területeken, amelyek a leginkább innováció-igényesek, és folyamatos kutatást, fejlesztést tesznek szükségessé. Ez a miniszter szavai szerint azt mutatja, hogy egybeesnek a Rosenberger cég magyarországi tevékenységének és a magyar kormányzatnak a nemzetgazdasági céljai.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a tavaly kezdődött új, hétéves európai uniós költségvetési ciklusban a korábbi forrásoknak a kétszerese, csaknem 750 milliárd forint fog rendelkezésre állni kutatás-fejlesztésre. A Rosenberger cég 57 éve indult családi vállalkozásként, ma több mint 6 ezer alkalmazottja van, ebből csaknem 2 ezer Magyarországon. A magyarországi leányvállalat éves árbevétele 9 milliárd forint. A cég termékeinek túlnyomó részét külföldön értékesíti.

MTI