Újra klaviatúrát vagy fényképezőgépet ragadhattak a fiatal jászok, hiszen a Jászok Egyesülete immár második alkalommal írt ki pályázatot számukra. A megmérettetés ismét kiváló alkalom arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek a jász hagyományok, értékek.

Az érdeklődők két kategóriában nevezhettek. Tájszavak és történetek címmel a jászok által használt tájszavakat és hozzá  kapcsolódó történeteket vártak a pályázat kiírói 14 és 20 év közötti fiataloktól.

Aki pedig a képek mestere és 12-18 év közötti fiatal, ő az általa felfedezett és megörökített jász értékekről az Én is látom, te is
látod pályázatra válogathatott saját fotóiból. Mindkét pályázatot a Jászok Egyesülete Facebook oldalára kellett feltölteni.
Nehéz volt a bírálók dolga, mert minden pályázó egyedi, elmélkedésre késztető, értékes képet vagy gondolatot mutatott be, önmagáról és a Jászságról is. Köszönet illet minden fiatalt, aki meghallotta a felhívást és pályamunkájával hitet tett saját jászsága mellett.

A Tájszavak és történetek kategóriában első helyezett lett Gura Bálint, aki a Gézu gazda és Örzse asszony című humoros írásával lehelt életet jellegzetes jász kifejezésekbe. Második helyezést kapott Végert Ágnes, Szavak egy életben című, elgondolkodtató írásával. Ágnes fotót is küldött a barokk stílusban újjáépített jászapáti templomról, melynek egyik tornyában egykori román stílusú templomablak látható. Köszönjük neki ezt a kincset is. Harmadik díjat itt nem osztottunk ki.

Az Én is látom, te is látod kategóriában első helyezett lett Sárközi Bianka, aki a Pusztamonostoron álló I. világháborús hősi emlékműről készített egyedi beállítású képet. Második helyezést ért el Harangozó Márk, jellegzetes színvilágú képei előtt szívesen elidőzünk egy-egy percre. Dóra Vivien kapja fotóiért a 3. helyezést, a négyszállási iskola emléktáblája és az Isten dicsőségére 1992 című megragadó hangulatú képeiért.

A díjátadás 2014. január 17-én, pénteken 15 órakor lesz Jászberényben a Városháza Dísztermében.
A Jászok Egyesülete szeretettel várja a díjazottakat és az érdeklődőket a rendezvényre: ismerjük meg személyesen a kiváló jász
fiatalokat!

Jászok Egyesülete