Közösségi közlekedés fejlesztése a Jászságban

Az Európai Unió által támogatott projekt célja az érintett településeken a közösségi közlekedés fejlesztése. Ezen belül a helyi, helyközi és távolsági autóbusz közlekedés, illetve a kerékpáros közlekedés fejlesztése történik. Ezért elkezdődik a buszmegállóhelyek kialakítása, felújítása, buszvárók és buszöblök építése és felújítása, buszfordulók átalakítása, felújítása, illetve kerékpárutak építése.

További fontos célkitűzés a közösségi közlekedés utas közönségének megtartása. Ez elérhető a megvalósuló fejlesztésekkel, melyekkel a közösségi közlekedés biztonságosabbá, komfortosabbá válik, ezáltal vonzóbb lehet azok számára is, akik eddig esetleg nem vették rendszeresen igénybe.

Helyi adottság az intenzív kerékpáros közlekedés, a kerékpárutak kiépítettsége megfelelő, de sok esetben a kerékpárosok számára kedvezőtlenek a közlekedési feltételek (kiépített utak milyensége, kerékpárosok gépjárművezetők általi veszélyeztetettsége). A beruházás célja a kerékpárutak hosszának növelése. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy többen válasszák az egészségesebb és környezetbarát közlekedést a térségben.

A projektben érintett települések: Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászivány és Pusztamonostor. A komplex megvalósítás összes költsége: 426.628.937 Ft, ebből a pályázati úton elnyert összeg: 383.966.043 Ft.