Befejeződött a 32. sz. főút felújítása Hatvan és Jászfényszaru között. A 9,9 km hosszú 11,5 tonnás burkolaterősítést követően a felújított útszakaszon biztonságosabban közlekedhetnek az autósok.

Az átadási ünnepségen részt vett Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Boldog István, Jász-Nagykun-Szolnok megye miniszteri biztosa, Pócs János, a térség országgyűlési képviselője és Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A beruházás keretében a 32-es sz. főúton Hatvan külterületétől kezdődően 11,5 tonnás burkolat megerősítést végeztek és kiszélesítették a forgalmi sávokat a jászfényszarui körforgalomig. Hatvan belterületén megújult a Csányi út, itt a régi útpályát bővítették és kétirányú kerékpársávot létesítettek. A burkolaterősítés mellett új közúti híd épült a Szolnok – Hatvan vasútvonal felett. A 8,6 m magasságban átívelő közúti hídhoz és a kapcsolódó ívkorrekció földmű építéséhez mintegy 100.000 m3 töltésanyag épült be. A megépült híd 58 m hosszon keresztezi a vasútvonalat és a 32-es főút fennhagyott szakaszát. A kapcsolódó ívkorrekció a 32-es főút Jászfényszaru külterületétől indul, és keresztezi külön szinten a vasúti pályát, majd ezt követően csatlakozik vissza a 32-es útba.

A főút felújítása mellett 6,3 km hosszan, 2,2 m burkolatszélességű kétsávos kerékpárút épült. A NIF Zrt.-nél jelenleg folyamatban van az a közbeszerzési eljárás, melynek eredményessége esetén 32-es sz. főútnak az ívkorrekció alatt található régi szakasza is megújulna az őszi időszakban. A beruházás keretében a 32-es út e szakasza új burkolatot kap, felújítják a szintbeli vasúti átjárót, Jászfényszaruig kiépítik a még hiányzó kerékpárutat.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kiemelte: „A 32-es sz. főút Hatvan és Jászfényszaru közötti szakaszának tervezése és kivitelezése jó példa a közös együttműködésre a kormány, az érintett települések és megyék önkormányzatai között. A felújított 9,9 km hosszú útszakasz a kezdeti lépés volt, a 32-es főút további korszerűsítésének előkészítése folyamatban van Szolnokig.”

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a műszaki tartalom kapcsán hozzáfűzte: „A munkálatok 2014 augusztusában kezdődtek és határidőre július végére befejeződtek. A szakasz teljes hosszában 7,50 m burkolatszélességgel, mindkét oldalon 2,25 m szélességű nemesített padkákkal, összesen 12,00 m koronaszélességgel épült ki. A kivitelezést nettó 3,59 milliárd forint értékben a Colas Út Zrt. végezte.”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt által végzett korszerűsítés 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósult meg.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)