Korszerű hulladékgazdálkodás a Jászberényi és Dél-hevesi kistérségben

Megújult a jászberényi és a dél-hevesi kistérség hulladékgazdálkodása. Az Európai Unió támogatásával összesen 2,745 milliárd forintért lebonyolított, most befejeződött projekt – mint a jászberényi záróünnepségen elhangzott – 2,608 milliárd forint volt a támogatás. A sikeres pályázatoknak köszönhetően mindössze 5 százaléknyi önerő terhelte a 33 érintett települést.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével az eddigieknél sokkal hatékonyabban óvhatók meg a természeti erőforrások. A hulladék jelentős része az új, korszerű rendszerben újrahasznosul, és jóval kevesebb kerül a lerakóra. A fejlesztés fő célja a minél inkább környezetbarát hulladékgazdálkodás bevezetése, és emellett a hulladékbegyűjtés hatékonyságának javítása, a költségeinek optimalizálása is.

A pénzből kiépült a hulladékgazdálkodás infrastruktúrája: többek között felépült négy hulladékudvar Jászberény, Jászladány, Jászárokszállás és Heves térségében. Fejlesztették, korszerűsítették a Jásztelek határában működő hulladéklerakó telepet is. Ezzel párhuzamosan bevezették a térségben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, ami azt jelenti, hogy a külön edényben gyűjtött, újrahasznosítható csomagolóanyagokat – műanyagpalackokat, fémdobozokat, papírhulladékot – meghatározott rend szerint a háztartásokból viszi el a szolgáltató. Így a külön gyűjtött csomagolási hulladékból újra nyersanyag, ipari alapanyag lehet.

A házi komposztálás népszerűsítése érdekében 5 000 darab komposztáló edényt osztottak szét díjtalanul az érintettek körében. Az edények mellé ki-ki információs anyagot, a részletes tudnivalókat gyakorlati szempontból ismertető komposztnaplót kapott. A projekt egyik legfontosabb célkitűzése, hogy csökkenjen a lerakóra kerülő hulladékmennyiség. Kevesen tudják, hogy a háztartásokban keletkező szerves anyagok – kerti nyesedék, konyhai maradékok stb. – mennyisége akár az összes hulladékmennyiség 30 százalékát is elérheti, így az edények használatba vételével kevesebb hulladékot kell majd a szolgáltatónak a lerakóra szállítania.

Dr. Szabó Tamás jászberényi polgármester, a Társulás elnöke a rendezvényen külön, név szerint megköszönte a projektben részt vevő valamennyi szereplő közreműködését. Kiemelte: a fejlesztés révén 33 település több mint 120 ezer lakója jutott 21.századi színvonalú hulladékkezeléshez, ami jelentős előrelépés a környezetvédelem területén.

A projektnek része volt a környezettudatos életmódot népszerűsítő szemléletformáló program is. Ennek keretében valamennyi érintett település iskoláiba elmentek a szervezők, hogy előadásokat, foglalkozásokat tartsanak a gyerekeknek a zöld életmódról, a környezetbarát gondolkodásról. A települések felnőtt lakói is sok helyütt találkozhattak a szemléletformáló tablókkal a különböző rendezvényeken, információs anyagokhoz jutottak és tanácsokat kaptak például a házi komposztálás rejtelmeiről.

Az Európai Unió által a Környezet- és Energia Operatív program keretében támogatott projekt kedvezményezettje az érintett önkormányzatokat tömörítő, jászberényi székhelyű REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás. A társult önkormányzatoknál a környezettudatos gondolkodás hosszabb előzményekre tekint vissza: több mint egy évtizeddel ezelőtt, már 2003-ben elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kiépítése a térségben, összesen 168 db szelektív hulladékgyűjtő sziget kihelyezésével.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x