A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság 2013. szeptember 12-én egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatta a lépfene kórokozóját. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egyidejű értesítése mellett azonnal megkezdte a betegség felszámolását.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, melyek addig tartottak, amíg – az akkor értesített és a mintákat szeptember 11-én a diagnosztikai intézetbe küldő állatorvos – megtiltotta az állatok legeltetését.

Kiderült, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el; csekély, mintegy 40 cm-es földtakarással. Helyi zárlat elrendelése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyidejű értesítésével és segítségével az állategészségügyi szolgálat védőoltásban részesítette az érintett juhállományt, annak megfigyelését rendelte el. Az ingatlan szigorított módon történő fertőtlenítése és takarítása folyamatban van. Az elásott tetemeket szigorított módon fertőtlenítik, a trágyát ártalmatlanítják és a helyszínt izolálják, megakadályozva ezzel a kórokozók spóráinak környezetbe jutását.
Jelenleg a település fogékony állatállományának oltását végzik az állatorvosok. A környező fogékony állatállományok is vakcinás védelemben részesülnek. A továbbiakban a helyszínt elkerítik és az zár alatt marad, amit a jegyző köteles betartatni.
A nagyközség területén és a hozzátartozó területen a fogékony állatokat tartani kizárólag folyamatos vakcinás védelem mellett lehetséges.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a megállapításkor azonnal megkezdte a lehetségesen fertőzött személyek felkutatását, egészségi állapotuk felmérését. Az érintett terület összes egészségügyi szolgáltatója (háziorvos, védőnő, ügyelet, szakrendelő, kórház) folyamatos felvilágosító tevékenysége mellett figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát, különös figyelmet szentelve a lehetséges betegség tüneteire.

Jelenleg humán járvány, megbetegedés nincs, a betegség emberről emberre nem terjed. A lakosság tájékoztatása folyamatos, a lehetséges fertőződésnek kitett emberek –akik a közvetlen védekezésben részt vesznek- megelőző védelemben részesültek és részesülnek.  Jelenleg a fertőzőveszély minimális.
Zajlik a veszélyhelyzet felszámolása, a felelősség megállapítására irányuló vizsgálatok, elemzések ezután következnek.

2013. szeptember 16.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal