Kulturális örökség napjai

Programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Szolnokon többek közt kerekasztal-beszélgetéssel, sétákkal, raktárlátogatással várják szombaton a kulturális örökség napjai alkalmából az érdeklődőket, míg Jászberényben ismert festőművészek jászsági kötődését elevenítik fel.

Szolnokon a Damjanich múzeum a Sebestyén körúti látványraktárát nyitja meg a látogatók előtt szakmai tárlatvezetéssel. A közgyűjteményben 10 órától filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést rendeznek a reformáció 500 éves évfordulóján, emelett vezetett túra indul Szolnok legrégebbi városrészébe, a Tabánba 11 órától.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár szombaton délelőtt raktárlátogatást és tárlatvezetést szervez, a programok 10 és 11 órakor kezdődnek, és lehetőség nyílik többek között a levéltár legújabb, Vasszekerek aranykora című vasúttörténeti időszaki kiállítását megnézni. A helyi ivóvíz-szolgáltató cég felszíni vízművénél épületvezetések lesznek szombaton 10 és 15 órától, a csaknem kétórás üzemlátogatás alkalmával a Tiszára telepített vízmű nagy hatékonyságú víztisztítási technológiáját mutatják be.

A reformáció 500 éves évfordulója előtt tisztelegve a szolnoki evangélikus és a református templomban szombaton az épület történetét ismertetik. Szombaton és vasárnap a Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című állandó kiállítás is felkereshető a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítóhelyén, a Jubileum térnél. A szervezők folyamatos tárlatvezetést biztosítanak, és lehetőség van az egykor használt és új védelmi eszközök kipróbálására is.

Jászberényben szombaton délután a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria olyan könnyed sétát szervez, amelynek keretében a jász városhoz és Jászsághoz valamilyen formában kötődő festőművészek – többek között Hamza D. Ákos, Rudnay Gyula, Makay József és Benke László – emléktábláit keresik fel, ahol felidézik az alkotók munkásságát és Jászberénnyel hajdan ápolt kapcsolatát.

MTI

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x