Fogalmazott Kovács Sándor, a megyei Közgyűlés elnöke a július 18-19-én megrendezett XXI. Jász Világtalálkozó díszünnepségén Jászalsószentgyörgyön.Az ünnepi főpapi szentmisét és a települések díszes felvonulását követően Szarvák Imre, Jászalsószentgyörgy polgármestere nyitotta meg a hagyományőrzés keretein belül megszervezett kétnapos rendezvényt.
A meghívott vendégek protokollköszöntői után a Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit átadta a Jászok Nagykönyvét dr. Dobos Lászlónak, a Jászok Egyesülete ügyvivőjének és Szarvák Imre polgármesternek.
Az elszármazott jászok nevében a jászalsószentgyörgyi születésű prof. dr. Törőcsik Mária, a pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára szólt a jelenlévőkhöz.
Petőfi Sándor Szülőföldem című versét Gál Bence előadásában hallhatta a közönség, majd következett az idei Jászságért Díj átadása, melyet a “Jászságért” Alapítvány kuratóriuma megosztva Gubicz András emeritus jászkapitány és neje, Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet (Jászkisér) részére ítéli oda, életpályájuk elismeréseként.

gubicz

A díjat és a vele járó egymillió forintot dr. Dobos László adta át, ismertetve a díjazottak életpályáját.

A Jász Világtalálkozók legfontosabb hagyományőrző eseménye – a jászkapitány beiktatása – előtt Borbás Ferenc leköszönő jászkapitány számolt be az elmúlt esztendőről, majd Szarvák Imre polgármester bemutatta a beiktatás előtt álló jászkapitányt, Talált Józsefet, aki először 1999-ben kapta meg ezt a kitüntető címet.

Ezt követően vette kezdetét a ceremónia, melyet az újonnan beiktatásra kerülő jászkapitány fogadalomtétele nyitott meg. Majd következett a kapitányi jelképek átadása, melyet Hortiné dr. Bathó Edit adott át az új kapitánynak. Elsőként a jász férfiak öltözékének elmaradhatatlan részét a nyakravalót, majd a zsinóros mentét. Ezt követte a bársony süveg, a kapitányi pecsét és a kapitányi medál, s végül az öltözet elmaradhatatlan tartozékát, a kapitányi kardot a jászkun főkapitány nyújtotta át az új kapitánynak.
A kinevezésről szóló tanúsítvány szövegét a Jász Múzeum igazgatója olvasta fel.

talált

A beiktatási ünnepség zárásaként Talált József immár, mint regnáló jászkapitány ivott a Jászkürtből a jászok és minden jelenlévő egészségére és dicsőségére, majd hármas ágyúszó mellett ellovagolt.

A díszünnepség végén Szarvák Imre, a rendező település polgármesterként felkötötte a XXI. Jász Világtalálkozó emlékszalagját a vándorbotra, majd átadta azt a következő találkozót rendező település, Jászárokszállás polgármesterének. Gergely Zoltán megköszönve a megtiszteltetést, szeretettel invitálta már most a jelenlévőket a 2016. júliusában Jászárokszálláson rendezendő XXII. Jász Világtalálkozóra.

A szombati nap délutánján színvonalas műsort adva mutatkoztak be a nagyszínpadon a jászsági és kirajzott települések hagyományőrző népdalkörei, kulturális csoportjai.
A látogatók többek között megtekinthették a Hagyományos mesterségek utcáját, a “Pusztai Róka” nomád hagyományőrző egyesület, valamint Buck Viktor jászberényi csikós bemutatóját is. Emellett számos érdekes program szórakoztatta az egybegyűlteket a rendezvény főhelyszínén a Vadasparkban, ahol a szombati napot a Jászmagyarok együttes koncertje zárta.

A XXI. Jász Világtalálkozó további helyszínein is mindkét nap nagy szeretettel várták és fogadták az érdeklődőket. A Lovas Centrum és Magyar Udvar íjászkodást, lovaglási lehetőséget biztosított. Az 1825-ben épült, a közelmúltban felújított Erzsébet Malomban a gabonaőrlés folyamatával és a kovácsmester munkájával ismerkedhettek meg az odalátogatók. A Faluházban a jászsági művészek, iparművészek alkotásaiból összeállított kiállítással várták a látogatókat.

A találkozó második napján is a hagyományőrzésé volt a főszerep, mely meg is mutatkozott a Jász Virtus vetélkedő versenyszámaiban. A versenyző csapatok összemérhették tudásukat, sodrófa és gumi csizma hajításban, fűrészelésben, futhattak zsákban, guríthattak hordót, és kiderült az is ki a legjobb a petrencerúd tartásában.

kupa

A csapatok közül a jászjákóhalmiak bizonyultak a legjobbnak, így ők vihették haza a “kupát”.

A virtus vetélkedővel párhuzamosan zajlott a Jász ízek főzőversenye, ahol finomabbnál finomabb alapanyagok kerültek a bográcsokba a jászság egész területéről. Az elkészült étkeket – marhapörkölt, birkapörkölt, pandúrgulyás, slambuc – szakavatott zsűri bírálta el.

kaja

A főzésben legjobbnak az Újszásziak, a Jászapátiak és a Jásziványiak bizonyultak, azonban egyetlen benevezett csapat sem távozott elismerés nélkül.

A legkisebbek sem unatkoztak, hiszen népi játszótérrel, kézműveskedéssel, bábszínházzal, gólyalábas bemutatóval kedveskedtek nekik a szervezők.

Vasárnap is volt lovas- és kutyás bemutató, kulturális műsorok, fellépett a Jászság Népi Együttes. A Jászsági Sasközpont jóvoltából az érdeklődők többek között a madárgyűrűzéssel is megismerkedhettek.

A Jászok Nagykönyvének és a világtalálkozó rendezése jogának átadásával zárult a jászalsószentgyörgyiek által kiválóan megszervezett kétnapos rendezvény.

Találkozzunk 2016-ban Jászárokszálláson!

A XXI. Jász Világtalálkozóról készült képeink megtekinthetők Facebook oldalunkon!