Lovas centrum és magyar udvar Jászalsószentgyörgyön

A több évezredes magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része, olyan hungarikum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét.

A XXI. század globalizálódó feszültségeiben, ellentmondásos világában, amikor minden nép erősíteni kívánja egyedi és sajátos értékeit, akkor kivételes történelmi esély kínálkozik az ősi magyar lovaskultúra újjászületésére is. A helyi sajátosságra épülő egyedi startmunka program — „Lovas szolgáltató tevékenység és magyar udvar kialakítása Jászalsószentgyörgyön” – megvalósítása összhangban van a Kincsem — Nemzeti Lovas Program által megfogalmazottakkal: a projekt eredményeként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál — 14/2008 ÖM rendelet alapján – bejegyzett, hivatalosan kialakított lovas szolgáltató telephely jönne létre az önkormányzat saját tulajdonú ingatlanán. Együttműködési megállapodás (KLIK, Egri Főegyházmegye) alapján a térségi iskolák tanulói részére lovas oktatás lehetőségét kínálnánk, a tanulók emellett megismerkedhetnének az ősmagyar állattartás hagyományaival. A program indokoltságát az is adja, hogy az önkormányzat rendelkezik egy olyan viszonylag jó állapotú épülettel, amely állattartás, lovas szolgáltató tevékenység céljára — kisebb átalakítással — tökéletesen megfelel, könnyen megközelíthető. Az épület felépítési költsége egyébként több száz millió forintba kerülne, jelen helyzetben ennek töredéke volumenű átalakítás, renoválás szükséges. Az állatok beszerzését részben vagy egészben a BM Állampuszta telepéről tervezzük, akikkel a szakmai kapcsolatfelvétel korábban megtörtént.

A legfőbb célkitűzések:

  • egyedülálló módon az országban a lovaskultúrával történő megismerkedés az átlag vagyoni helyzetű egyén, gyermek, család részére is elérhetővé válna, mivel állami segítséggel történő beindítás mellett nonprofit módon működne a telephely, melyet célcsoportok akár az átlagos szolgáltatási díj feléért is igénybe vehetnének.
  • a turisztikai szolgáltatás nyújtása mellett hosszútávon 5 új munkahely létrehozása, melyek bér– és egyéb kiadások bevételi oldalát az oktatásból, bértartásból, és szaporulat eladásából jelentkező bevétel finanszírozná;
  • lovasterápia szolgáltatás
  • a partneri kapcsolatok: térségi iskoláknak (7000 tanuló) állandó lehetőség, polgárőrség, és rendőrség számára lovas járőrözés lehetőségének megteremtése.

Az említett szabályozásnak megfelelően a program tartalmazza hat darab, egyenként legalább négyéves lóútlevéllel és azonosító számmal rendelkező ló megvásárlását„ valamint a magyar udvarhoz egyéb állatok (juh, mangalica, méhek) beszerzését.

A programok célja, hogy önfenntartó gazdálkodás és szolgáltató tevékenység jöjjön létre, melyet későbbiekben szeretnénk szociális szövetkezetté alakítani, amennyiben a következő időszakban is tudunk egyre csökkentett összegben állami segítséget kapni.

A telephely kialakítása 98%-ban élőmunka igénnyel jár, ez indokolja a foglalkoztatási létszámot. A programnak köszönhetően az 57 fő munkavállalónak 2014. május 2-tól 2014. szeptember 30-ig biztosítunk közfoglalkoztatási munkaviszonyt.

A cikk itt folytatódik!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x