A projekttel környezet– és természetvédelem témakörben a Közép-Tiszavidéki madárvilágra, mint természeti értékekre kívánjuk felhívni a figyelmet, közvetlenül az ifjúsági korosztályt, valamint az ökoturisztika iránt érdeklődőket megcélozva.

A pályázat részeként a honos madárfajok megfigyeléséhez megfelelő infrastruktúrát alakítunk ki, mely innovatív környezeti nevelést tesz lehetővé.

A tevékenység keretében, színvonalas madármegfigyelő hely és a megfelelő környezet létrehozása érdekében madárbarát kertet alakítunk ki a jászalsószentgyörgyi Erzsébet malom területén. A madárbarát kert programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület indította, ehhez csatlakozva kívánunk olyan környezetet kialakítani, mely alkalmas a különböző madárfajok számára fészkelő-, költő-, táplálkozó helyet nyújtani különböző eszközök (odúk, madáritató, etető, stb,) segítségével.

Építési engedélyes tevékenység keretében az 1825-ben épült jászalsószentgyörgyi Erzsébet malom felújításával, eredeti állapotának és funkciójának visszaállításával egyidejűleg madármegfigyelő hely kerül kialakításra, ezzel egy új funkciót is adva a település egyik jelentős épített kulturális értékének.

A pályázat elbírálása mára megtörtént, az MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságától a következő határozat érkezett:

Kötelezettégvállalás teljes összege: 42.549.114.-ft

Nettó kiadásra jutó támogatási összeg: 33.503.240.- a Vízimalom épületének felújítására és madárbarát kert kialakítására.

A ter­vezett helyreállítás megvalósulásával az önkormányzati tulajdonban lévő Erzsébet malom és környezete a napjainkban egyre nagyobb figyelemnek örvendő ökoturisztikai attrakciók színvonalas főszínterévé válhat.

Forrás: jaszalsoszentgyorgy.hu