Megérkeztek a települések zászlai a Világtalálkozó helyszínére

Immár hagyománnyá vált, hogy a Jászok Világtalálkozóját megelőző hétvégén a települések zászlógyűjtő kerékpártúra keretében juttatják el településeik zászlait a Világtalálkozó helyszínére.
Most sem volt ez másként, ugyanis két év kihagyás után, vasárnap délelőtt a Jász települések küldöttei Jánoshidára kerekeztek.

A zászlógyűjtő kerékpártúra végállomása a Premontrei Rendház volt, ahol a települések képviselőit Jánoshida polgármestere, Eszes Béla köszöntötte.

A kerékpározók egy jó hangulatú beszélgetés és pihenés után visszaindultak településeikre, hogy hírül vigyék a szívélyes fogadtatást és a Jászok Világtalálkozójára szóló kedves meghívást.

Jöjjön el Ön is, Önt is szeretettel várják! Hívja ismerőseit, barátait a jászok legnagyobb hagyományőrző rendezvényére.

A koronavírus világjárvány miatt a 2020-as és 2021-es években el kellett halasztani a világtalálkozó megrendezését. Az idei évben újra folytatódhat a világtalálkozók sora, Jánoshida immár a 26. alkalommal megrendezésre kerülő Jászok Világtalálkozójának lesz házigazdája június utolsó hétvégéjén.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne.

Jánoshida első alkalommal 2005-ben rendezhette meg a jászok soron következő, 11. Világtalálkozóját.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x